Het vliegtuig van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas kreeg problemen aan één van de linkermotoren toen het boven het Indonesische eiland Batam vloog. Het was even daarvoor opgestegen in Singapore en was op weg naar Sydney. Toen de motor het liet afweten loodste de piloot de Boeing terug naar Singapore om daar veilig te landen.

Het is nog niet duidelijk wat de motorproblemen veroorzaakte, maar onderzocht wordt of de uitbarsting van de vulkaan Merapi iets met het incident te maken kan hebben. Deze verspreidt op dit moment een enorme aswolk, maar ligt 1400 kilometer van Batam.

Qantas houdt al haar Airbus A380's aan de grond tot de oorzaak van het incident bekend is. Directeur van de luchtvaartmaatschappij, Alan Joyce, zegt eerst voldoende informatie te willen verzamelen over vlucht QF32, waarbij een noodlanding moest worden gemaakt.

Brokstukken

Passagiers en getuigen op het eiland spreken van een luide knal, maar volgens Qantas was er geen sprake van een explosie. Wel kwamen er brokstukken van de motor op het eiland terecht. Grote stukken metaal vielen op woningen en een winkelcentrum en verschillende media berichtten dat het vliegtuig was gecrasht. Dit bleek uiteindelijk niet het geval te zijn.

Het vliegtuig kon veilig aan de grond worden gezet en niemand raakte gewond. Aan boord, waar zich 433 passagiers en 26 personeelsleden bevonden, brak er tijdens het incident geen paniek uit. Passagiers bevestigen dat de crew zeer professioneel en kalm bleef.

Eerste incident

De Airbus A380 is het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, met een capaciteit van meer dan 800 passagiers. Dit incident is het ernstigste sinds zijn eerste vlucht in 2005.

Het vliegtuig van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas kreeg problemen aan één van de linkermotoren toen het boven het Indonesische eiland Batam vloog. Het was even daarvoor opgestegen in Singapore en was op weg naar Sydney. Toen de motor het liet afweten loodste de piloot de Boeing terug naar Singapore om daar veilig te landen. Het is nog niet duidelijk wat de motorproblemen veroorzaakte, maar onderzocht wordt of de uitbarsting van de vulkaan Merapi iets met het incident te maken kan hebben. Deze verspreidt op dit moment een enorme aswolk, maar ligt 1400 kilometer van Batam. Qantas houdt al haar Airbus A380's aan de grond tot de oorzaak van het incident bekend is. Directeur van de luchtvaartmaatschappij, Alan Joyce, zegt eerst voldoende informatie te willen verzamelen over vlucht QF32, waarbij een noodlanding moest worden gemaakt. Brokstukken Passagiers en getuigen op het eiland spreken van een luide knal, maar volgens Qantas was er geen sprake van een explosie. Wel kwamen er brokstukken van de motor op het eiland terecht. Grote stukken metaal vielen op woningen en een winkelcentrum en verschillende media berichtten dat het vliegtuig was gecrasht. Dit bleek uiteindelijk niet het geval te zijn. Het vliegtuig kon veilig aan de grond worden gezet en niemand raakte gewond. Aan boord, waar zich 433 passagiers en 26 personeelsleden bevonden, brak er tijdens het incident geen paniek uit. Passagiers bevestigen dat de crew zeer professioneel en kalm bleef. Eerste incident De Airbus A380 is het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, met een capaciteit van meer dan 800 passagiers. Dit incident is het ernstigste sinds zijn eerste vlucht in 2005.