“Afrika zonder malaria komt in zicht”

© REUTERS

“Voor het eerst in de geschiedenis komt een Afrika zonder malaria in zicht.” Dat zegt de Ethiopische eerste minister Hailemariam Dessalegn op basis van de jongste cijfers.

Acht Afrikaanse landen zijn erin geslaagd tegen 2015 de verdere verspreiding van malaria te stoppen en om te keren: Botswana, Kaapverdië, Eritrea, Namibië, Rwanda, Sao Tomé en Principe, Zuid-Afrika en Swaziland. Ze haalden zo de millenniumdoelstelling voor malaria die de Verenigde Naties hadden bepaald.

Daarnaast hebben vijf landen sinds 2011 aanzienlijke vooruitgang geboekt: Liberia, Rwanda, Senegal, de Comoren, Guinee en Mali.

Aantal malariadoden fors gedaald

Door de verspreiding van de ziekte in te dammen is het aantal malariadoden in Afrika sinds 2000 met 66 procent gedaald, bij kinderen onder de vijf jaar zelfs met 71 procent. In Afrika ten zuiden van de Sahara is malaria niet langer de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen.

Muskietennetten

De dertien landen die forse vooruitgang hebben geboekt, krijgen morgen (zaterdag) de ALMA Awards for Excellence tijdens een plechtigheid in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. De ALMA – African Leaders Malaria Alliance – is een coalitie van 49 Afrikaanse staatshoofden die tegen 2030 malaria helemaal willen uitroeien in Afrika.

Zolang er geen vaccin is, bestrijdt men malaria vooral door de verspreiding van insecticidesprays (voor op de muren), muskietennetten en geneesmiddelen. Sinds 2000 zijn meer dan een miljard muskietennetten uitgedeeld in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Volgens de jongste cijfers sterven wereldwijd 438.000 mensen per jaar aan de ziekte, een daling met meer dan de helft sinds 2000.

Vorig jaar waren er naar schatting 188 miljoen malariagevallen in Afrika. 395.000 Afrikanen stierven aan de ziekte. (IPS/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content