Afghanistan wil overspel weer bestraffen door publieke steniging. Dat bericht de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Een justitiewerkgroep heeft de herinvoering opgenomen in een reeks voorstellen om het strafrecht te hervormen.

In het nieuwe wetsvoorstel worden getrouwde mannen en vrouwen in het openbaar gestenigd, als ze worden betrapt op overspel. Ongetrouwde overtreders komen er vanaf met 100 zweepslagen. Het voorstel zal wellicht niet in goede aarde vallen bij de westerse mogendheden die de regering in Kaboel steunen.

Taliban

Human Rights Watch heeft al zijn ongenoegen laten blijken over het nieuws. De organisatie noemt het schokkend dat de regering van president Hamid Karzai 12 jaar na de val van de Taliban steniging weer wil invoeren als een straf. Human Rights Watch roept de president ertoe op om de mensenrechten te respecteren en het voorstel te verwerpen.

Onder het Talibanregime gebeurde het regelmatig dat mensen werden gestenigd. Sinds de westerse inval in Afghanistan in 2001 komt de straf nog slechts sporadisch voor als een vorm van eigenrichting. Waarnemers zijn bang dat de terugtrekking in 2014 van de westerse troepen er zal leiden tot een achteruitgang op het gebied van mensenrechten. (YD)

Afghanistan wil overspel weer bestraffen door publieke steniging. Dat bericht de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Een justitiewerkgroep heeft de herinvoering opgenomen in een reeks voorstellen om het strafrecht te hervormen.In het nieuwe wetsvoorstel worden getrouwde mannen en vrouwen in het openbaar gestenigd, als ze worden betrapt op overspel. Ongetrouwde overtreders komen er vanaf met 100 zweepslagen. Het voorstel zal wellicht niet in goede aarde vallen bij de westerse mogendheden die de regering in Kaboel steunen.Human Rights Watch heeft al zijn ongenoegen laten blijken over het nieuws. De organisatie noemt het schokkend dat de regering van president Hamid Karzai 12 jaar na de val van de Taliban steniging weer wil invoeren als een straf. Human Rights Watch roept de president ertoe op om de mensenrechten te respecteren en het voorstel te verwerpen.Onder het Talibanregime gebeurde het regelmatig dat mensen werden gestenigd. Sinds de westerse inval in Afghanistan in 2001 komt de straf nog slechts sporadisch voor als een vorm van eigenrichting. Waarnemers zijn bang dat de terugtrekking in 2014 van de westerse troepen er zal leiden tot een achteruitgang op het gebied van mensenrechten. (YD)