Afghaanse ex-president Ghani steunt onderhandelingen tussen taliban en Karzai

Talibanstrijders in Kaboel. © Getty

De Afghaanse ex-president Ashraf Ghani heeft woensdag verklaard dat hij de onderhandelingen steunt tussen de taliban, die de macht grepen in Kaboel, en gewezen Afghaanse verantwoordelijkheden.

‘Ik steun het inititiatief van de regering om te onderhandelen met (ex-vicepresident) Abdullah Abdullah en oud-president Hamid Karzai. Ik hoop dat het een succes wordt’, zei hij in een videoboodschap op Facebook, waarover het Franse persagentschap AFP bericht.

Ghani ontkende ook dat hij vluchtte uit Afghanistan, bericht de Britse omroep BBC. Hij zegt dat zijn veiligheidsteam hem ‘dwong om het land te verlaten, omdat er een grote kans was dat ik zou gevangengenomen worden en vermoord’.

Ook zou hij ontkennen dat hij 169 miljoen dollar heeft meegenomen toen hij Afghanistan verliet. ‘Ik mocht niet eens mijn sandalen uitdoen en schoenen aantrekken’.

In een reactie herhaalden de Verenigde Staten woensdag dat ze niet meer rekening houden met Ashraf Ghani op het politieke toneel in Afghanistan. ‘Hij is niet meer iemand die meetelt in Afghanistan’, zei Wendy Sherman, de nummer twee van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Partner Content