Chérif Kouachi, de jongste van twee verdachte broers, is volgens Libération in Rennes in een pleeggezin opgegroeid, nadat zijn Algerijnse ouders waren gestorven. Hij behaalde een brevet als sportinstructeur, trok naar Parijs waar hij samen met zijn broer introk bij een bekeerling.

Op dat moment was hijzelf wat de advocaat, meester Olivier, destijds een occasionele moslim noemde, iemand die shit rookte, alcohol dronk, "geen baard liet groeien", en een vriendin had zonder dat er van een huwelijk sprake was. Hij werkte als pizzabesteller.

Volgens zijn advocaat was hij op korte tijd veranderd, geradicaliseerd, onder invloed van de Irakoorlog en met name door de berichtgeving over martelpraktijken in de Abu Ghraib-gevangenis. Hij verwees volgens een toenmalig verslag in Le Monde tijdens zijn proces naar de mistoestanden in die gevangenis.

Veroordeling

Op dat moment wou hij zelf als jihadist in Irak gaan vechten, en ook andere jihadisten helpen met hun reis en hun bewapening. Drie van de buurtjongens die in de loop van 2004 onder meer via zijn bemiddeling en financiering naar Irak vertrokken, kwamen daar om het leven. Chérif Kouachi was begin 2005 op weg naar de luchthaven, waar hij het vliegtuig naar Damascus zou nemen, toen hij gearresteerd werd. Hij werd voor zijn rol in 2008 veroordeeld tot 3 jaar waarvan 18 maanden met uitstel, een straf die hij bij zijn veroordeling al had uitgezeten.

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Na zijn vrijlating werkte hij volgens Le Monde een tijdje op de visafdeling van een supermarkt. In 2010 werd hij op verdenking van jihadistische activiteiten opnieuw enkele maanden opgesloten, maar zonder veroordeling weer vrijgelaten.

Sindsdien, meldt dan weer het magazine Le Point, deden hij en zijn oudere broer Saïd (geboren in 1980) er alles aan om onder de radar te blijven. Dat blad omschrijft de broers als "kleine boefjes die geradicaliseerd zijn". Ze hadden zich volgens dat blad een tijd op het platteland in de buurt van Reims gevestigd om niet op te vallen.

Dat ze recent in Syrië hebben gevochten, is door verschillende bronnen beweerd, maar nog nergens bevestigd. Ze beschikten bij hun aanslag over zwaar materiaal en ze wisten dat met ijzingwekkende koelbloedigheid te hanteren, wat volgens experten wijst op opleiding en ervaring.

Van de derde verdachte, de 18- of 19-jarigeHamyd Mourad, die zich woensdagnacht bij de politie aangaf, en die er in eerste instantie van werd verdacht de chauffeur geweest te zijn bij de aanslag, wordt nu gezegd dat hij de schoonbroer van Chérif is. Hij deelt in ieder geval de naam met diens echtgenote, die in een crèche zou werken.

(RR)

Chérif Kouachi, de jongste van twee verdachte broers, is volgens Libération in Rennes in een pleeggezin opgegroeid, nadat zijn Algerijnse ouders waren gestorven. Hij behaalde een brevet als sportinstructeur, trok naar Parijs waar hij samen met zijn broer introk bij een bekeerling. Op dat moment was hijzelf wat de advocaat, meester Olivier, destijds een occasionele moslim noemde, iemand die shit rookte, alcohol dronk, "geen baard liet groeien", en een vriendin had zonder dat er van een huwelijk sprake was. Hij werkte als pizzabesteller. Volgens zijn advocaat was hij op korte tijd veranderd, geradicaliseerd, onder invloed van de Irakoorlog en met name door de berichtgeving over martelpraktijken in de Abu Ghraib-gevangenis. Hij verwees volgens een toenmalig verslag in Le Monde tijdens zijn proces naar de mistoestanden in die gevangenis.Op dat moment wou hij zelf als jihadist in Irak gaan vechten, en ook andere jihadisten helpen met hun reis en hun bewapening. Drie van de buurtjongens die in de loop van 2004 onder meer via zijn bemiddeling en financiering naar Irak vertrokken, kwamen daar om het leven. Chérif Kouachi was begin 2005 op weg naar de luchthaven, waar hij het vliegtuig naar Damascus zou nemen, toen hij gearresteerd werd. Hij werd voor zijn rol in 2008 veroordeeld tot 3 jaar waarvan 18 maanden met uitstel, een straf die hij bij zijn veroordeling al had uitgezeten. Na zijn vrijlating werkte hij volgens Le Monde een tijdje op de visafdeling van een supermarkt. In 2010 werd hij op verdenking van jihadistische activiteiten opnieuw enkele maanden opgesloten, maar zonder veroordeling weer vrijgelaten.Sindsdien, meldt dan weer het magazine Le Point, deden hij en zijn oudere broer Saïd (geboren in 1980) er alles aan om onder de radar te blijven. Dat blad omschrijft de broers als "kleine boefjes die geradicaliseerd zijn". Ze hadden zich volgens dat blad een tijd op het platteland in de buurt van Reims gevestigd om niet op te vallen. Dat ze recent in Syrië hebben gevochten, is door verschillende bronnen beweerd, maar nog nergens bevestigd. Ze beschikten bij hun aanslag over zwaar materiaal en ze wisten dat met ijzingwekkende koelbloedigheid te hanteren, wat volgens experten wijst op opleiding en ervaring. Van de derde verdachte, de 18- of 19-jarigeHamyd Mourad, die zich woensdagnacht bij de politie aangaf, en die er in eerste instantie van werd verdacht de chauffeur geweest te zijn bij de aanslag, wordt nu gezegd dat hij de schoonbroer van Chérif is. Hij deelt in ieder geval de naam met diens echtgenote, die in een crèche zou werken.(RR)