‘Adembenemende’ corruptie kost economie EU jaarlijks 120 miljard euro

© Reuters
Simon Demeulemeester

Corruptie binnen de Europese Unie kost haar economie 120 miljard euro per jaar, zo blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. In België blijkt 50 procent van de ondervraagden ten onrechte te denken dat corruptie een groot probleem is.

De Europese Commissie beweert in een rapport waarvoor het de corruptie in de 28 lidstaten onder de loep nam dat de corruptie binnen de Europese Unie aan de Europese economie jaarlijks 120 miljard euro kost: dat is evenveel als het complete budget van de EU, aldus de BBC. EU-commissaris Cecilia Malmström zegt echter dat de werkelijke kost ‘waarschijnlijk hoger’ ligt. Malmström noemt de procedures voor openbare aanbestedingen in sommige EU-lidstaten ‘erg fraudegevoelig’.

Uit de studie van de Europese Commissie, die voor het eerst werd gehouden, blijkt dat driekwart van de Europeanen vindt dat de corruptie wijdverspreid is. De helft van de Europeanen zag die corruptie bovendien toenemen, schrijft de BBC. ‘De omvang van het probleem is adembenemend,’ aldus Malmström.

De Zweedse EU-Commissaris schreef in de Zweedse krant Goeteborgs-Posten dat de Zweden bij de minst zware gevallen zit. Ook het verenigd Koninkrijk kwam er goed uit: slechts vijf mensen op de 1.115 ondervraagden (minder dan een procent) zei zich te verwachten aan de vraag om smeergeld te betalen. Toch vond 64 procent van de Britse respondenten dat corruptie wijdverspreid is in het VK.

Belgen denken ten onrechte dat er veel corruptie is

Opmerkelijk: 50 procent van de Belgische respondenten meent dat corruptie een alomtegenwoordig probleem is, terwijl het aantal mensen dat steekpenningen moet betalen op 2 procent ligt. Dat gaat overigens ook op voor Duitsland, Nederland, Estland en Frankrijk.

In sommige lidstaten werden gevoelig hogere resultaten opgetekend. In Kroatië, Tsjechië, Litouwen, Bulgarije, Roemenië en Griekenland zei tussen de zes en 29 procent van de respondenten dat ze de afgelopen maanden al gevraagd waren om smeergeld te betalen, of dat dat van hen verwacht werd. Ook in Polen (15 procent), Slovakije (14 procent) en Hongarije (13 procent) denken respondenten dat ze smeergeld moeten betalen, en dat vooral in de gezondheidszorg.

40 procent ziet corruptie als obstakel om in Europa zaken te doen

Uit een peiling van de Eurobarometer, uitgevoerd door de Europese Commissie, blijkt dat 40 procent van de zakenmensen die ondervraagd werden, de corruptie zien als een obstakel om in Europa zaken te doen.

Bulgarije, Roemenië en Italië blijken de voornaamste landen te zijn waar georganiseerde misdaad tiert. Echter, witteboordencriminaliteit (lees: omkoping en belastingontduiking) komt voor in vele EU-lidstaten.

Antifraude-agentschap EU heeft te weinig middelen

Volgens Malmström ondermijnt corruptie het geloof in de democratie en onttrekt het middelen aan de legale economie. ‘De politieke wil om corruptie echt uit te roeien, lijkt te ontbreken.’ Malmström kan er zelf niet veel aan doen, aangezien corruptiebestrijding nog steeds een bevoegdheid is van de lidstaten zelf.

De EU heeft zelf een antifraude-agentschap, Olaf. Dat richt zich op corruptie binnen de EU, maar heeft slechts beperkte middelen ter beschikkig. In 2011 bedroeg het budget amper 23,5 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content