De conservatieven van bondskanselier Angela Merkel hebben zondag een absolute meerderheid gehaald bij de regionale verkiezingen in de deelstaat Beieren, zo geven peilingen aan de uitgang van de stembureaus aan. De liberale FDP zou onder de kiesdrempel van 5 procent blijven en dus uit het parlement van Beieren verdwijnen.

De CSU, de Beierse tak van de christendemocratische CDU, haalde volgens de exit polls van de Duitse openbare omroepen 49 procent - 5,6 procentpunt meer dan bij de vorige verkiezingen van 2008 in Beieren.

De sociaaldemocraten (SPD) zouden op 20,5 à 21 procent uitkomen, een vooruitgang van ongeveer 2 punten, de Groenen op 8,5 procent, een lichte achteruitgang.

Naar de liberale coalitiepartner van de conservatieven, zowel op regionaal als op nationaal vlak, ging slechts 3 procent van de stemmen volgens de eerste schattingen van de openbare omroepen ARD en ZDF. Dat is een daling met 5 procentpunt.

De conservatieven, die sinds 56 jaar onafgebroken aan de macht zijn in Beieren, krijgen dus opnieuw een absolute meerderheid in het regionale parlement. Die hadden ze in 2008 verloren, waardoor ze samen met de liberalen moesten besturen.

Een zege voor de aftredende minister-president, Horst Seehofer, en goed nieuws voor Merkel op een week van de nationale parlementsverkiezingen, waarbij ze kandidaat is voor een derde mandaat. Maar de slechte score van de FDP, waarmee de bondskanselier verder zou willen regeren in Berlijn, is een domper. (Belga/MI)

De conservatieven van bondskanselier Angela Merkel hebben zondag een absolute meerderheid gehaald bij de regionale verkiezingen in de deelstaat Beieren, zo geven peilingen aan de uitgang van de stembureaus aan. De liberale FDP zou onder de kiesdrempel van 5 procent blijven en dus uit het parlement van Beieren verdwijnen.De CSU, de Beierse tak van de christendemocratische CDU, haalde volgens de exit polls van de Duitse openbare omroepen 49 procent - 5,6 procentpunt meer dan bij de vorige verkiezingen van 2008 in Beieren. De sociaaldemocraten (SPD) zouden op 20,5 à 21 procent uitkomen, een vooruitgang van ongeveer 2 punten, de Groenen op 8,5 procent, een lichte achteruitgang. Naar de liberale coalitiepartner van de conservatieven, zowel op regionaal als op nationaal vlak, ging slechts 3 procent van de stemmen volgens de eerste schattingen van de openbare omroepen ARD en ZDF. Dat is een daling met 5 procentpunt.De conservatieven, die sinds 56 jaar onafgebroken aan de macht zijn in Beieren, krijgen dus opnieuw een absolute meerderheid in het regionale parlement. Die hadden ze in 2008 verloren, waardoor ze samen met de liberalen moesten besturen.Een zege voor de aftredende minister-president, Horst Seehofer, en goed nieuws voor Merkel op een week van de nationale parlementsverkiezingen, waarbij ze kandidaat is voor een derde mandaat. Maar de slechte score van de FDP, waarmee de bondskanselier verder zou willen regeren in Berlijn, is een domper. (Belga/MI)