De onafhankelijke krant Daily Nation, de belangrijkste van Kenia, meldt dat de veiligheidsdiensten aanwijzingen hadden dat er plannen waren voor een aanslag op een school of universiteit. Blijkbaar werden ook universiteiten gewaarschuwd, want de University of Nairobi riep studenten op 25 maart op om waakzaam te zijn.

Belga Image
© Belga Image

De vraag rijst dan ook in Garissa, een stad op zo'n 150 km van de grens met Somalië, waarom de veiligheidsmaatregelen er niet verstrengd werden. Op het moment van de aanslag waren er maar twee bewakers aanwezig in de universiteit, aldus de krant.

Brein

De Keniaanse politie heeft in verband met de aanslag vijf mensen opgepakt. Een van hen werd reeds op de plaats van de misdaad opgepakt, de vier anderen pas later. De Britse openbare omroep BBC meldt dat een van hen een man uit Tanzania is die niets op de universiteit te zoeken had.

De regering gaat er, volgens Daily Nation, vanuit dat het brein achter het bloedbad Mohamed Kuno is, een Keniaan en een ex-leraar in Garissa. Ze belooft 20 miljoen shilling (circa 200.000 euro) in ruil voor informatie die tot zijn arrestatie leidt.

Belga Image
© Belga Image

Kuno is sinds december vorig jaar op de vlucht, nadat hij werd ontmaskerd als de commandant van Al-Shabaab die de moord op 58 Kenianen in Mandera leidde. Hij is ook bekend als Sheikh Mahamad, Dulyadin en Gamadhere, luidt het.

Bedreiging

Alle lijken van slachtoffers zijn intussen geborgen, maakte minister van Binnenlandse Zaken Joseph Nkaiserry bekend. Bij de aanslag kwamen minstens 147 mensen om het leven, voornamelijk studenten, maar ook politieagenten en soldaten. De aanslag is opgeëist door de vanuit Somalië opererende islamitische terreurgroepering Al-Shabaab.

Een getuige vertelde aan de BBC dat ze daders Swahili hoorde spreken, een officiële taal in Kenia. Dat kan erop wijzen dat er ook Kenianen onder de aanvallers waren.

Al-Shabaab, dat ook achter het bloedbad in een winkelcentrum in Nairobi in 2013 zat, dreigt intussen met nieuwe aanslagen in Kenia. Ook in buurland Oeganda zegt de politie aanwijzingen te hebben dat een gelijkaardige aanslag als in Garissa gepland wordt.

De onafhankelijke krant Daily Nation, de belangrijkste van Kenia, meldt dat de veiligheidsdiensten aanwijzingen hadden dat er plannen waren voor een aanslag op een school of universiteit. Blijkbaar werden ook universiteiten gewaarschuwd, want de University of Nairobi riep studenten op 25 maart op om waakzaam te zijn.De vraag rijst dan ook in Garissa, een stad op zo'n 150 km van de grens met Somalië, waarom de veiligheidsmaatregelen er niet verstrengd werden. Op het moment van de aanslag waren er maar twee bewakers aanwezig in de universiteit, aldus de krant.De Keniaanse politie heeft in verband met de aanslag vijf mensen opgepakt. Een van hen werd reeds op de plaats van de misdaad opgepakt, de vier anderen pas later. De Britse openbare omroep BBC meldt dat een van hen een man uit Tanzania is die niets op de universiteit te zoeken had.De regering gaat er, volgens Daily Nation, vanuit dat het brein achter het bloedbad Mohamed Kuno is, een Keniaan en een ex-leraar in Garissa. Ze belooft 20 miljoen shilling (circa 200.000 euro) in ruil voor informatie die tot zijn arrestatie leidt.Kuno is sinds december vorig jaar op de vlucht, nadat hij werd ontmaskerd als de commandant van Al-Shabaab die de moord op 58 Kenianen in Mandera leidde. Hij is ook bekend als Sheikh Mahamad, Dulyadin en Gamadhere, luidt het.Alle lijken van slachtoffers zijn intussen geborgen, maakte minister van Binnenlandse Zaken Joseph Nkaiserry bekend. Bij de aanslag kwamen minstens 147 mensen om het leven, voornamelijk studenten, maar ook politieagenten en soldaten. De aanslag is opgeëist door de vanuit Somalië opererende islamitische terreurgroepering Al-Shabaab. Een getuige vertelde aan de BBC dat ze daders Swahili hoorde spreken, een officiële taal in Kenia. Dat kan erop wijzen dat er ook Kenianen onder de aanvallers waren.Al-Shabaab, dat ook achter het bloedbad in een winkelcentrum in Nairobi in 2013 zat, dreigt intussen met nieuwe aanslagen in Kenia. Ook in buurland Oeganda zegt de politie aanwijzingen te hebben dat een gelijkaardige aanslag als in Garissa gepland wordt.