Aantal burgerslachtoffers door explosieven wereldwijd in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld

Het puin na een bombardement van de door Saudie-Arabië geleide coalitie in Jemen in februari 2016. © REUTERS

Het aantal burgerslachtoffers door explosieve wapens kende in 2015 een stijging van 55 procent in vergelijking met het jaar 2011. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie ‘Action on Armed Violence’. Bij aanvallen in dichtbevolkte zones waren meer dan 90 procent van de slachtoffers burgers.

2015 bleek dus allesbehalve een hoopgevend jaar als het op aanvallen met explosieven aankomt, zo blijkt uit de cijfers die de Britse krant The Guardian kon inkijken. In dat jaar stelde de organisatie ‘Action on Armed Violence’ ook een gemiddelde van 30 dodelijke burgerslachtoffers per dag vast door explosieve wapens. Onder explosieve wapens vallen onder meer luchtbombardementen, mortieren, zelfgemaakte of geïmproviseerde explosieven en granaten. In totaal werden 44.000 mensen gedood of verwond en bij 33.000 daarvan ging het om burgers. Opvallend is nog dat zelfgemaakte of geïmproviseerde explosieven het meeste slachtoffers maakten.

De organisatie registreerde sinds 2011 het aantal burgers dat door explosieve wapens gedood of verwond werden. Elk jaar was er een gestage stijging merkbaar.

Dichtbevolkte zones

Het aantal dode en gewonde burgers mag dan wel toenemen, het aantal geregistreerde voorvallen van geweld met explosieven daalde. Dat komt omdat dichtbevolkte zones vaker bewust het doelwit waren van zulke aanvallen, wat ook het hogere gemiddelde aantal burgerslachtoffers verklaart.

Ook de stijging van het aantal burgerslachtoffers bij zelfmoordaanslagen vorig jaar is opvallend: in 2015 nam het met maar liefst 68 procent toe ten opzichte van 2014. Er vielen vorig jaar 9.205 gewonden of doden.

Turkije

In sommige landen blijkt de toename van het aantal dodelijke burgerslachtoffers van explosieve wapens enorm. Zo is er in Turkije een stijging van maar liefst 7.682 procent en in Jemen nam het met 1.204 procent toe. In Egypte (142%), Libië (85%), Syrië (39 procent) en Nigeria (22%) vielen er significante stijgingen te noteren. Syrië telde in 2015 het hoogste aantal dodelijke slachtoffers (9000).

Saudi-Arabië is het land dat het vaakst explosieve wapens gebruikt. Dat lag vooral aan het conflict in Jemen tussen de Houthi-rebellen en de coalitie die geleid wordt door Saudi-Arabië. Bij niet-statelijke actoren staat terreurbeweging Islamitische Staat op kop.

Psychologische impact

De cijfers van Action on Armed Violence laten weinig aan de verbeelding over. Toch benadrukt de organisatie dat het enkel de onmiddellijke gevolgen van zo’n aanval in kaart kan brengen: de doden en gewonden bij aanvallen met explosieve wapens. De vernietiging van huizen of waardevolle bezittingen zijn niet ingecalculeerd, net als een mogelijke instorting van de economie die kan volgen. En dan heeft men het nog niet over de psychologische impact.

Het voegt er ook nog aan toe dat de werkelijke cijfers nog veel hoger kunnen liggen, omdat ze niet élk incident in de wereld met burgerslachtoffers geregistreerd hebben. De data zijn namelijk gebaseerd op berichtgeving van Engelstalige media. Het rapport geeft dus niet de gehele impact weer van explosieve wapens op burgers in de voorbije jaren, maar de toch wel zorgwekkende cijfers kunnen alvast onderwerp van debat zijn op de Wereld Humanitaire Top van volgende maand in Istanbul.

(RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content