"We wisten dat het systeem rood knipperde. Wij wisten net in de dagen (voor de aanslagen) dat (de terreurorganisatie Islamitische Staat) IS aan het proberen was iets te doen. Maar de betrokkenen konden voordeel halen uit nieuw beschikbare middelen van communicatie waarrond een muur is getrokken voor de politiediensten", zo zei de baas van de centrale Amerikaanse inlichtingendienst.

Desgevraagd beaamde hij te doelen op het gebruik van gecrypteerde communicatie over het internet. Bij de terreurorganisatie "is wellicht veel aan de gang waarop we duidelijk geen volledig zicht op hebben".

Lessen getrokken

"Parijs was een falen van de inlichtingendiensten", zei Brennan. "Op één na waren alle acht terroristen Franse burgers, getraind door IS in Syrië. Zij kwamen terug (naar Frankrijk), onopgemerkt en zij vielen zes plaatsen aan daarbij 130 mensen dodend".

De CIA-baas zei als les te hebben getrokken dat de inlichtingendiensten "harder moeten en zullen werken. Wij moeten de mogelijkheden hebben, de technische mogelijkheden, de mensen (daartoe). Wij moeten in staat zijn zoiets van tevoren te weten zodat wij stappen kunnen zetten om hen (de terroristen) te stoppen". (Belga/TE)

"We wisten dat het systeem rood knipperde. Wij wisten net in de dagen (voor de aanslagen) dat (de terreurorganisatie Islamitische Staat) IS aan het proberen was iets te doen. Maar de betrokkenen konden voordeel halen uit nieuw beschikbare middelen van communicatie waarrond een muur is getrokken voor de politiediensten", zo zei de baas van de centrale Amerikaanse inlichtingendienst. Desgevraagd beaamde hij te doelen op het gebruik van gecrypteerde communicatie over het internet. Bij de terreurorganisatie "is wellicht veel aan de gang waarop we duidelijk geen volledig zicht op hebben". "Parijs was een falen van de inlichtingendiensten", zei Brennan. "Op één na waren alle acht terroristen Franse burgers, getraind door IS in Syrië. Zij kwamen terug (naar Frankrijk), onopgemerkt en zij vielen zes plaatsen aan daarbij 130 mensen dodend". De CIA-baas zei als les te hebben getrokken dat de inlichtingendiensten "harder moeten en zullen werken. Wij moeten de mogelijkheden hebben, de technische mogelijkheden, de mensen (daartoe). Wij moeten in staat zijn zoiets van tevoren te weten zodat wij stappen kunnen zetten om hen (de terroristen) te stoppen". (Belga/TE)