Aanslag Ramblas

Rond 17u15 is een witte bestelwagen ingereden op de mensenmassa op de Ramblas. Dat is de bekendste straat van Barcelona, een toeristische trekpleister. Het voertuig kwam na zo'n 600 meter tot stilstand tegen een kiosk.

Slachtoffers

Bij de aanslag in Barcelona zijn 13 doden gevallen en meer dan honderd mensen gewond geraakt. Vijftien onder hen zijn er erg aan toe. De slachtoffers hebben zeker 18 verschillende nationaliteiten. De lokale autoriteiten waarschuwden gisteren dat het aantal dodelijke slachtoffers nog kan oplopen.

Bij de slachtoffers is ook een Belgische vrouw. Twee andere landgenoten zijn gewond. Een van hen is er erg aan toe. Dat is bevestigd door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Op Radio 1 verklaarde de minister vanochtend dat Buitenlandse Zaken er voorlopig nog niet in geslaagd is om alle landgenoten ter plaatse te contacteren.

Belgen die ongerust zijn over landgenoten in Barcelona, kunnen terecht op het noodnummer 02-501.81.11.

Verdachten

De man die met de bestelwagen op de Ramblas reed, is nog voortvluchtig. De terreurgroep IS eiste vrij snel de aanslag op.

De politie arresteerde wel twee verdachten. Een daarvan is Driss Oukabir. Van hem werd kort na de feiten een opsporingsbericht verspreid. Hij huurde twee bestelwagens in de buurt van Barcelona. Met een daarvan werd de aanslag gepleegd.

De politie trof op zeventig kilometer van Barcelona, in Vic, nog een andere bestelwagen aan, die ook gehuurd zou zijn door Oukabir.

Over de tweede dader is momenteel nog niets geweten.

Aanslag Cambrils

Rond 01.00u vannacht reed in Cambrils een auto een voetgangerszone in. De feiten zijn gelijkaardig met wat op de Ramblas gebeurde: terroristen probeerden mensen omver te rijden.

Slachtoffers

Bij de aanslag in Cambrils vielen zeven gewonden. Twee van hen zijn er erg aan toe.

Verdachten

Na de aanslag werden schoten gelost tussen de bestuurders van de auto en de politie. Daarbij werden vier verdachten gedood. Een vijfde overleed later. (Lees ook: uitgebreid overzicht van verdachten/daders van de aanslagen)

De lokale politie bevestigde ook dat ongeveer op hetzelfde moment twee van hun agenten zijn aangereden op de Diagonal, een snelweg vlakbij Barcelona, toen de bestuurder van een Ford Focus aan een politiecontrole probeerde te ontkomen.

Die Ford Focus werd later teruggevonden met de bestuurder dood achter het stuur. Verschillende lokale media melden dat die man ook een verdachte zou zijn van de aanslag maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Rond 17u15 is een witte bestelwagen ingereden op de mensenmassa op de Ramblas. Dat is de bekendste straat van Barcelona, een toeristische trekpleister. Het voertuig kwam na zo'n 600 meter tot stilstand tegen een kiosk. Bij de aanslag in Barcelona zijn 13 doden gevallen en meer dan honderd mensen gewond geraakt. Vijftien onder hen zijn er erg aan toe. De slachtoffers hebben zeker 18 verschillende nationaliteiten. De lokale autoriteiten waarschuwden gisteren dat het aantal dodelijke slachtoffers nog kan oplopen. Bij de slachtoffers is ook een Belgische vrouw. Twee andere landgenoten zijn gewond. Een van hen is er erg aan toe. Dat is bevestigd door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.Op Radio 1 verklaarde de minister vanochtend dat Buitenlandse Zaken er voorlopig nog niet in geslaagd is om alle landgenoten ter plaatse te contacteren. Belgen die ongerust zijn over landgenoten in Barcelona, kunnen terecht op het noodnummer 02-501.81.11. De man die met de bestelwagen op de Ramblas reed, is nog voortvluchtig. De terreurgroep IS eiste vrij snel de aanslag op.De politie arresteerde wel twee verdachten. Een daarvan is Driss Oukabir. Van hem werd kort na de feiten een opsporingsbericht verspreid. Hij huurde twee bestelwagens in de buurt van Barcelona. Met een daarvan werd de aanslag gepleegd.De politie trof op zeventig kilometer van Barcelona, in Vic, nog een andere bestelwagen aan, die ook gehuurd zou zijn door Oukabir.Over de tweede dader is momenteel nog niets geweten.Rond 01.00u vannacht reed in Cambrils een auto een voetgangerszone in. De feiten zijn gelijkaardig met wat op de Ramblas gebeurde: terroristen probeerden mensen omver te rijden. Bij de aanslag in Cambrils vielen zeven gewonden. Twee van hen zijn er erg aan toe.Na de aanslag werden schoten gelost tussen de bestuurders van de auto en de politie. Daarbij werden vier verdachten gedood. Een vijfde overleed later. (Lees ook: uitgebreid overzicht van verdachten/daders van de aanslagen)De lokale politie bevestigde ook dat ongeveer op hetzelfde moment twee van hun agenten zijn aangereden op de Diagonal, een snelweg vlakbij Barcelona, toen de bestuurder van een Ford Focus aan een politiecontrole probeerde te ontkomen. Die Ford Focus werd later teruggevonden met de bestuurder dood achter het stuur. Verschillende lokale media melden dat die man ook een verdachte zou zijn van de aanslag maar dat is nog niet officieel bevestigd.