Aanslag Tunis: Belg onder de doden

Een gewonde wordt weggedragen na de aanslag in Tunis. © Reuters

Naast een Belgische gewonde, is er bij de terroristische aanslag in de Tunesische hoofdstad Tunis ook een Belg onder de doden. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Er is woensdag een Belgische omgekomen bij de aanslag in het Bardomuseum van de Tunesische hoofdstad Tunis. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders donderdag bekendgemaakt.

Ondertussen heeft het Tunesische ministerie van Volksgezondheid het dodental -opnieuw- bijgesteld: er zouden 20 buitenlanders omgekomen zijn bij de aanslag. Dertien buitenlandse slachtoffers zijn al geïdentificeerd, zo liet de Tunesische minister van Volksgezondheid weten. Naast het Belgische slachtoffer gaat het om drie Japanners, twee Spanjaarden, een Colombiaan, een Australiër, twee Fransen, een Pool, een Italiaan en een Britse. Ook een Tunesiër werd bij de aanslag gedood.

Het Belgische slachtoffer is de echtgenote van een Belg die gewond geraakt is bij de aanslag. De man werd aan de knie geopereerd en kon daarna zijn vrouw identificeren. Minister Reynders liet weten dat de familie van het slachtoffer, wier identiteit niet vrijgegeven werd, op de hoogte gebracht is. Het echtpaar was niet teruggekeerd naar het cruiseschip dat hen naar Tunis gebracht had.

‘Eén gewonde en één vermiste Belg’ (MSC Cruises)

MSC Cruises bevestigt en betreurt de aanwezigheid van één gewonde persoon met de Belgische nationaliteit onder de passagiers aan boord van MSC Spendida die woensdag aanmeerde in Tunis, La Goulette. De maatschappij meldt tevens dat er nog een andere Belg(ische) vermist is.

De MSC Splendida meerde woensdag aan in de haven van La Goulette voor haar wekelijkse stop tijdens het winterseizoen 2014-2015. Het schip kwam aan met 3.714 gasten en 1.267 bemanningsleden aan boord. “Zoals gewoonlijk werd er ook een excursie aan de gasten aangeboden om het beroemde Bardo National Museum te bezoeken”, luidt het. De aanslag vond plaats tijdens het bezoek. “Van zodra het bedrijf van de aanslag hoorde, heeft het de veiligheidsprocedures in werking gesteld. Het management aan boord riep dan ook op om onmiddellijk alle excursies die aan de gang waren stop te zetten en beval alle bussen met alle passagiers terug te keren naar het schip. Het veiligheidsniveau aan boord werd onmiddellijk verhoogd tot het hoogste niveau, niveau 3, om de volledige veiligheid van alle gasten en bemanningsleden te garanderen”.

9 cruisepassagiers gedood

In totaal verloren negen passagiers van MSC Cruises het leven: drie Japanners, twee Colombianen, twee Spanjaarden en twee Fransen. Twaalf passagiers, onder wie iemand met de Belgische nationaliteit, raakten gewond en werden verzorgd in verschillende ziekenhuizen, telkens bijgestaan door iemand van het MSC Cruises Crisis Team. Zes passagiers zijn nog vermist: één Belg(ische), twee Spanjaarden, één Engelse, één Japanner en één Franse.

De MSC Splendida heeft donderdagochtend de haven van La Goulette in Tunesië verlaten. Zoals oorspronkelijk gepland vaart het cruiseschip naar Barcelona, om daar toe te komen om 09.00 uur vrijdag. Passagiers werden bij hun terugkeer op het schip ondersteund door gespecialiseerde teams aan boord. Een speciale psychologische cel werd geactiveerd. Telefoonlijnen en internetverbindingen werden gratis beschikbaar gesteld voor de cruisepassagiers om hen de mogelijkheid te geven hun dierbaren, families en vrienden te contacteren en gerust te stellen. “MSC Cruises zal in de komende uren en dagen updates blijven publiceren en communiceren”, klinkt het nog.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content