‘Aanslag op Wit-Russische leider Loekasjenko verijdeld’

President Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland. © Belga Image

Volgens de Russische geheime dienst FSB is een aanslag op president Aleksandr Loekasjenko in Wit-Rusland voorkomen. Samen met de autoriteiten in het naburige Wit-Rusland zijn in Moskou twee mannen gearresteerd, zo maakte de FSB zaterdagavond in Moskou bekend. Een van hen zou ook het Amerikaanse staatsburgerschap bezitten.

Het hoofd van de Wit-Russische geheime dienst KGB, Ivan Tertel, zei in een video dat een gewapende opstand was voorbereid met als doel de leiding van het land omver te werpen. De president, zijn familie en hoge functionarissen hadden moeten worden vermoord. Bovendien dienden belangrijke gebouwen in de voormalige Sovjetrepubliek te worden bezet.

Loekasjenko heeft herhaaldelijk de oppositie ervan beschuldigd een gewelddadige staatsgreep te plannen. Tijdens de massale protesten tegen hem zei hij eerder dat een revolutie zoals die in buurland Oekraïne was voorkomen. Na de presidentsverkiezingen van 9 augustus vorig jaar, die algemeen als frauduleus worden beschouwd, hebben honderdduizenden mensen regelmatig opgeroepen tot het aftreden van Loekasjenko en nieuwe verkiezingen. Hij werd uitgeroepen tot verkiezingswinnaar met 80,1 procent van de stemmen.

De EU erkent Loekasjenko niet als president en heeft sancties opgelegd aan het bewind in Minsk dat nog steeds kan rekenen op de steun van Rusland.

Partner Content