Aanslag Istanboel: dodelijke slachtoffers zijn drie Israëli's en Iraniër

20/03/16 om 10:09 - Bijgewerkt om 10:10

Bij de zelfmoordaanslag in de Turkse metropool Istanboel zijn, naast de dader, nog vier doden gevallen: drie Israëlische toeristen en een Iraniër. Wie achter de aanslag zit, is nog niet duidelijk.

Aanslag Istanboel: dodelijke slachtoffers zijn drie Israëli's en Iraniër

Kaarsen op de plaats van de aanslag in Istanboel © Belga Image

Volgens CNN-Türk werden de Israëlische slachtoffers geïdentificeerd als Simha Siman Demri (60), Yonathan Suher (40) en Avraham Goldman (70) en de Iraniër als Ali Riza Khalman (31). Twee Israëlische slachtoffers hebben ook de Amerikaanse nationaliteit.

Er vielen ook 36 gewonden, van wie er zeven erg aan toe zijn. Twaalf gewonden zijn uit het buitenland afkomstig, onder hen elf uit Israël.

De directeur van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Dore Gold, heeft inmiddels een bezoek aan de VS afgebroken en reist naar Istanboel, meldt de krant Hürriyet op het internet. Het Israëlische Rode Kruis, Magen David Adom, stuurt twee vliegtuigen naar Turkije om de Israëlische gewonden, van wie er twee erg aan toe zijn, op te halen, zei een woordvoerder van die organisatie in Jeruzalem.

Waarschuwing

Wie achter de aanslag zit, is nog niet duidelijk. Een kamikaze blies zichzelf op in de centrale winkelwandelstraat Istiklal, in het weekend steeds drukbevolkt.

Dat er zaterdag niet meer slachtoffers zijn gevallen, is ook aan het uur te wijten. Tegen 11 uur 's morgens waren nog veel mensen thuis. Bovendien was er een concrete terreurwaarschuwing, die tegen Duitse instellingen was gericht. Onder andere het consulaat-generaal in Istanboel en de ambassade in Ankara bleven donderdag en vrijdag dicht. Buitenlandse Zaken in Berlijn en ook Washington maanden aan tot verhoogde waakzaamheid vooral rond het Koerdische nieuwjaarsfeest Newroz nu maandag.

Terwijl de gouverneur van Istanboel de Duitsers nog van paniekzaaierij betichtte, waren de waarschuwingen vooral bij de jonge Turken gespreksonderwerp nummer een, en ze werden serieus genomen. Vijdagavond en 's nachts lagen de metro en de bars en straten in heel wat wijken er opvallend verlaten bij. Vrienden raadden elkaar via de sociale media aan tot na maandag binnen te blijven.

Mediastop

Net zoals bij vorige aanslagen werd een tijdelijke mediastop afgekondigd, die niet voor officiële verklaringen telt. De plaatsvervangende premier Numan Kurtulmus veroordeelde de aanslag in alle talen: 'Het eigenlijke doel van deze aanslag is de gehele mensheid', zei hij volgens het staatspersagentschap Anadolu. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners