De precieze omstandigheden van het incident zijn nog niet duidelijk, maar de politie behandelt het als een mogelijke terreuraanval. Dat heeft de Britse premier Theresa May gezegd. Later vanochtend vindt een crisisvergadering plaats.

Neil Basu van de Londense politie zei: 'Dit was een aanval op alle Londenaars en we moeten ons allemaal verenigen tegen extremisten, wat hun beweegreden ook mag zijn'.

Eerder had burgemeester Sadiq Khan gesproken van een 'aanval op onze gedeelde waarden van tolerantie, vrijheid en respect'.

Opgepakt

De aanrijding vond plaats rond 00.20 uur (01.20 uur Belgische tijd) aan de moskee van Finsbury Park in het noorden van Londen, aldus The Independent. In de buurt van de moskee werden verschillende straten afgesloten, en de ambulancediensten hebben voertuigen naar de plaats van het incident gestuurd, klinkt het op Twitter.

De bestuurder, een man van 48, werd tegengehouden door de menigte en later opgepakt. Hij werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht en zal aangehouden worden van zodra hij daar ontslagen wordt. Hij zal ook onderzocht worden voor mentale problemen.

Er zijn, aldus nog Basu, geen andere verdachten.

'Opzettelijk'

De Britse Moslimraad zegt dat mensen die de dienst in de moskee verlieten opzettelijk aangereden werden door de bestelwagen. De Raad vraagt aan de autoriteiten om de veiligheidsmaatregelen aan de moskeeën op te drijven.

'Wie dit gedaan heeft, wilde mensen verwonden. Dit is een terreuraanslag', aldus ook voorzitter van de moskee Mohammed Kozbar aan de bouvelardkrant The Sun. Volgens de krant was de bestelwagen die inreed op de gelovigen een gehuurd voertuig. Ook ooggetuigen spreken van een opzettelijke aanrijding, aldus Sky News.

Tegenover de krant The Times vertelden ooggetuigen dat de man is uitgestapt en heeft geschreeuwd dat hij 'alle moslims wilde vermoorden', waarna hij overmeesterd werd.

De politie heeft extra manschappen ingezet om de burgers te beschermen, in het bijzonder zij die deelnemen aan de ramadan, klinkt het nog.

Aanslagen

Het incident doet meteen denken aan de terreuraanslag van 4 juni aan de London Bridge, waarbij drie aanvallers eerst voetgangers aanreden en daarna mensen met messen aanvielen. Daarbij vielen, naast de aanvallers, acht doden. Die aanslag werd opgeëist door terreurgroepering Islamitische Staat.

De precieze omstandigheden van het incident zijn nog niet duidelijk, maar de politie behandelt het als een mogelijke terreuraanval. Dat heeft de Britse premier Theresa May gezegd. Later vanochtend vindt een crisisvergadering plaats.Neil Basu van de Londense politie zei: 'Dit was een aanval op alle Londenaars en we moeten ons allemaal verenigen tegen extremisten, wat hun beweegreden ook mag zijn'.Eerder had burgemeester Sadiq Khan gesproken van een 'aanval op onze gedeelde waarden van tolerantie, vrijheid en respect'.De aanrijding vond plaats rond 00.20 uur (01.20 uur Belgische tijd) aan de moskee van Finsbury Park in het noorden van Londen, aldus The Independent. In de buurt van de moskee werden verschillende straten afgesloten, en de ambulancediensten hebben voertuigen naar de plaats van het incident gestuurd, klinkt het op Twitter. De bestuurder, een man van 48, werd tegengehouden door de menigte en later opgepakt. Hij werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht en zal aangehouden worden van zodra hij daar ontslagen wordt. Hij zal ook onderzocht worden voor mentale problemen. Er zijn, aldus nog Basu, geen andere verdachten.De Britse Moslimraad zegt dat mensen die de dienst in de moskee verlieten opzettelijk aangereden werden door de bestelwagen. De Raad vraagt aan de autoriteiten om de veiligheidsmaatregelen aan de moskeeën op te drijven.'Wie dit gedaan heeft, wilde mensen verwonden. Dit is een terreuraanslag', aldus ook voorzitter van de moskee Mohammed Kozbar aan de bouvelardkrant The Sun. Volgens de krant was de bestelwagen die inreed op de gelovigen een gehuurd voertuig. Ook ooggetuigen spreken van een opzettelijke aanrijding, aldus Sky News.Tegenover de krant The Times vertelden ooggetuigen dat de man is uitgestapt en heeft geschreeuwd dat hij 'alle moslims wilde vermoorden', waarna hij overmeesterd werd.De politie heeft extra manschappen ingezet om de burgers te beschermen, in het bijzonder zij die deelnemen aan de ramadan, klinkt het nog.Het incident doet meteen denken aan de terreuraanslag van 4 juni aan de London Bridge, waarbij drie aanvallers eerst voetgangers aanreden en daarna mensen met messen aanvielen. Daarbij vielen, naast de aanvallers, acht doden. Die aanslag werd opgeëist door terreurgroepering Islamitische Staat.