‘Aanpak Syrische burgeroorlog faalt, Afrikaanse missies zijn efficiënter’ (HRW)

Kinderen in Damascus, Syrië © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

‘Wereldleiders tonen te weinig moed en doen te weinig om de gruweldaden in Syrië te stoppen.’ Die klacht uit de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in haar jaarrapport.

In Berlijn presenteerde de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) voor de 24ste keer haar jaarrapport. In het 667-pagina tellende document neemt de organisatie 90 landen onder de loep. Vooral Syrië kreeg daarbij veel aandacht.

“Rusland en China hebben de VN-Veiligheidsraad gecastreerd en houden daarmee het doden van burgers door de strijdende partijen in stand”, stelt de organisatie. De organisatie is ontzettend scherp voor de wereldleiders. Volgens HRW doen deze te weinig om het bloedige conflict te stoppen.

HRW stelt dat Rusland, met steun van China, het Syrische regime beschermt. Hierdoor kan de internationale gemeenschap niet eenduidig optreden wat betreft een veroordeling of een wapenembargo.

Edward Snowden

In Afrika treedt de internationale gemeenschap directer en efficiënter

op dan in Syrië, klinkt het. HWR vermeldt de vredemissies in de Centraal-Afrikaanse Republiek en in Zuid-Soedan. “Toch moet alles op alles worden gezet om massamoorden te voorkomen”, klinkt het.

Toch ook enkele lichtpuntjes in het jaarverslag . De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden hebben volgens HRW de discussie over privacy geopend en een belangrijk debat over spionage en mensenrechten op gang gebracht.

Nederland

Een andere tendens die tot uiting kwam in 2013 zijn landen die democratie preken, maar deze in de praktijk niet toepassen. Myanmar en Egypte worden aangehaald als voorbeelden. “Minderheden worden in deze landen onderdrukt en opposanten worden hardhandig aangepakt.”

België wordt als individueel land niet behandeld in het rapport. Wel is HRW bezorgd over het asiel- en migratiebeleid van verschillende Europese landen. HRW hekelt de fouten die de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst maakte toen bijna driehonderd asielzoekers onterecht werden uitgewezen. Een van hen was de Russische asielzoeker Alexandr Dolmatov. De activist pleegde zelfmoord in een Nederlandse cel in afwachting van zijn uitzetting.

Onderdrukking

HRW merkt op dat in 2013 inwoners het heft vaak in eigen hand namen, als reactie tegen een onderdrukkende overheid. “Zowel in Turkije, Thailand en Oekraïne kwamen mensen massaal op straat. Dat biedt hoop. Pogingen om de rechten van mensen te onderdrukken, zullen uiteindelijk het tegenovergestelde effect hebben”, zegt directeur Kenneth Roth.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content