De bisschoppen stelden donderdag een eerste rapport voor met de bevindingen van hun 40.000 waarnemers. De Kerk concludeerde dat een presidentskandidaat de verkiezingen duidelijk gewonnen heeft, maar sprak zich niet uit over wie dat is. 'Die taak komt toe aan de kiescommissie', klonk het donderdag.

'Het FCC betreurt, hekelt en veroordeelt duidelijk de partijdige, onverantwoordelijke en anarchistische houding van de bisschoppenconferentie', zei Barnabé Kikaya Bin Karubi, woordvoerder van de regeringscoalitie. Hij is ook een van Kabila's dichte medewerkers.

Het is vooral de secretaris-generaal van de Cenco, Donatien Nshole, die geviseerd wordt. Zijn uitspraken van donderdag vormen een ernstige schending 'van zowel de grondwet, de kieswet als het charter voor een goed verloop van de verkiezingen, die de betrokken partijen allemaal opleggen geen resultaten aan te kondigen'.

Kikaya beklemtoont dat dit door de kiescommissie moet gebeuren. Cenco sprak zich dus niet uit over wie de verkiezingen gewonnen heeft, maar riep de kiescommissie wel op de resultaten te respecteren 'met respect voor de waarheid en rechtvaardigheid'.

Na de aankondiging van de Cenco deden de Verenigde Staten, donderdag, en de Europese Unie, vrijdag, gelijkaardige oproepen. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wil dat de internationale gemeenschap 'maximale druk' uitoefent op de Congolese autoriteiten, om ervoor te zorgen dat de keuze van de kiezers gerespecteerd wordt.

De bisschoppen stelden donderdag een eerste rapport voor met de bevindingen van hun 40.000 waarnemers. De Kerk concludeerde dat een presidentskandidaat de verkiezingen duidelijk gewonnen heeft, maar sprak zich niet uit over wie dat is. 'Die taak komt toe aan de kiescommissie', klonk het donderdag. 'Het FCC betreurt, hekelt en veroordeelt duidelijk de partijdige, onverantwoordelijke en anarchistische houding van de bisschoppenconferentie', zei Barnabé Kikaya Bin Karubi, woordvoerder van de regeringscoalitie. Hij is ook een van Kabila's dichte medewerkers. Het is vooral de secretaris-generaal van de Cenco, Donatien Nshole, die geviseerd wordt. Zijn uitspraken van donderdag vormen een ernstige schending 'van zowel de grondwet, de kieswet als het charter voor een goed verloop van de verkiezingen, die de betrokken partijen allemaal opleggen geen resultaten aan te kondigen'. Kikaya beklemtoont dat dit door de kiescommissie moet gebeuren. Cenco sprak zich dus niet uit over wie de verkiezingen gewonnen heeft, maar riep de kiescommissie wel op de resultaten te respecteren 'met respect voor de waarheid en rechtvaardigheid'. Na de aankondiging van de Cenco deden de Verenigde Staten, donderdag, en de Europese Unie, vrijdag, gelijkaardige oproepen. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wil dat de internationale gemeenschap 'maximale druk' uitoefent op de Congolese autoriteiten, om ervoor te zorgen dat de keuze van de kiezers gerespecteerd wordt.