8 vragen na de dood van Osama bin Laden

© EPA

Wat is de rol van Pakistan? Moest Osama bin Laden worden gedood? Het zijn enkele van de vele vragen die onbeantwoord blijven na de bekendmaking van de dood van Amerika’s vijand nummer 1 door de Amerikaanse president Barack Obama.

De Amerikaanse nieuwssite Slate vatte de nog niet opgehelderde zaken samen in 8 vragen.

1. Wie was op de hoogte van Osama’s schuilplaats? Osama bin Laden heeft zich 7 jaar verscholen in een zwaar versterkt huis in de Pakistaanse stad Abbotad. Een toeristische trekpleister op 100 kilometer van de hoofdstad Islamabad.

In Abbotad zijn er verschillende legerkazernes en leven heel wat gepensioneerde militairen van het Pakistaanse leger. Volgens buitenlandcorrespondente Lara Logan van de Amerikaanse zender CBS, moesten er gewoonweg Pakistaanse officiëren zijn die op de hoogte waren van Osama’s schuilplaats.

In zijn toespraak benadrukte president Obama de schuilplaats speciaal gebouwd was om Osama Bin Laden te verschuilen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat niemand bij het leger of de geheime dienst van Pakistan de bouw zou opmerken van zo’n versterkte burcht in een stad waar het krioelt van militairen.

2. Heeft Pakistan steun verleend aan de raid?

“We hebben onze informatie over de raid op het complex waar Osama Bin Laden zich verstopte, met niemand gedeeld. Ook niet met Pakistan”, vertelden Amerikaanse beleidsmakers na de speech van President Obama.

Nochtans werd in die speech Pakistan uitdrukkelijk bedankt en gezegd dat het land de Verenigde Staten hadden getipt.

Waarom bedankte de Verenigde Staten Pakistan terwijl die compleet in het ongewisse zijn gelaten? Omdat de VS hen nog nodig heeft voor de oorlog in Afghanistan en in The War on Terror, schrijft Slate.

3. Rechtvaardigt de dood van Osama bin Laden de Guantanamo Bay-gevangenis?

Bekentenissen van gedetineerden in de beruchte gevangenis van Guantanamo Bay zouden voor de eerste informatie hebben gezorgd waarmee men uiteindelijk Osama bin Laden kon lokaliseren.

De vraag wordt nu gesteld of dit het bestaan het controversiële gevangenenkamp rechtvaardigt, waar de gedetineerden zelfs het niet het internationaal erkende statuut van krijgsgevangene hebben. Zou Osama bin Laden zonder Guantananom Bay zijn gevonden?

4. Wilde de VS Osama bin Laden wel levend?

Volgens het officiële bericht werd bin Laden gedood omdat hij zich verzette tijdens de raid. Maar onder meer het persagentschap Reuters citeert leden van het Amerikaanse ministerie van Defensie die zeggen dat het wel degelijk opgezet was als een kill-mission.

5. Was het complex wel goed verdedigd?

Hoewel het complex sterk verstevigd was en omringd was met 2 muren, bleek bin Laden weinig bodyguards te hebben. Dat zorgde voor een snelle raid die slechts 40 minuten duurde.

6. Is er wel voldoende informatie verzameld tijdens de raid?

De raid zou slechts 40 minuten hebben geduurd, in die tijdspanne hebben de Amerikanen ook nog een gecrashte helikopter vernietigd en het lijk van bin Laden weggevoerd. Daarbij is er waarschijnlijk te weinig tijd geweest om waardevolle informatie te verzamelen?

7. Kreeg de raid luchtsteun?

Volgens defensie-experts is het hoogst onwaarschijnlijk dat de Verenigde Staten lichtbewapende helikopters het complex zouden laten aanvallen zonder luchtsteun. Volgens Slate werden de helikopters onder meer gesteund met bewapende, onbemande vliegtuigen.

8. Hoe hield de VS het complex in het oog? Er was gedetailleerde informatie over de inwoners van het complex? Informatie die niet enkel met satellietfoto’s is te verkrijgen. Er wordt volop gespeculeerd dat het complex al langer in de gaten werd gehouden met onbemande vliegtuigen. (Slate/SF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content