
7 redenen om nooit op cruise te gaan
Een schip dat kapseist, de kapitein die het schip vroegtijdig verlaat… Er zijn tal van goede redenen om nooit de zee op te gaan.
1. Het schip kan zinken Onlangs leerde de wereld nog maar eens dat grote, dure boten met de nieuwste technologieën aan boord, nooit onzinkbaar zijn. Dankzij het gekapseisde Italiaanse cruiseschip Costa Concordia weten we dat gigantische en veilig uitziende passagiersschepen die te dicht bij de kust komen, in een tragedie kunnen eindigen. Hoewel moderne schepen tegenwoordig ontzettend veilig zijn, zal elk schip zinken als het gat maar groot genoeg is. Een nog groter gevaar is echter een brand, aangezien het vuur zich snel aan boord van een schip kan verspreiden wat de evacuatie kan bemoeilijken. Dat was onder meer het lot van het Noorse cruiseschip Nordlys in 2011 en het Nederlandse schip Prinsendam in 1980.
2. Het is duur Reclameboodschappen als ‘win een gratis cruise’ zijn uiteraard te mooi om waar te zijn. Iemand die op de aanbieding ingaat, raakt meestal verstrikt in een doolhof van telefoontjes. Uiteindelijk kost de cruise altijd meer dan je dacht.
3. Je kan verdwijnen Een verrassend aantal mensen verdwijnt op een cruiseschip. Volgens The Guardian zijn er sinds 2000 171 mysterieuze verdwijningen geregistreerd zowel onder de passagiers als de bemanningsleden. Waarschijnlijk gaat het om alcoholmisbruik en zelfmoord. De meeste vermiste passagiers worden bovendien nooit teruggevonden.
4. Slecht voor de natuur De Costa Concordia richtte nog maar eens de aandacht op het vernietigende effect dat cruiseschepen hebben op Italiaanse steden, meerbepaald Venetië. De schepen eroderen de modderbanken waarop de stad gebouwd is. Dat is een bedreiging voor de eeuwenoude paleizen en andere gebouwen. Cruiseschepen zijn ook veel schadelijker voor het milieu dan andere schepen door de enorme hoeveelheid afvalwater die ze dumpen en omdat ze vaak in dezelfde gebieden vertoeven.
5. U wordt gerold Laat u niet verleiden door de dingen die u voor uw toegangsticket krijgt. Een van de belangrijkste zaken – drank – is niet gratis, en zelfs veel te duur. Voor de betere restaurants of een wellnessarrangement wordt extra aangerekend. Cruisebedrijven proberen de passagiers nog meer geld af te troggelen door kunstveilingen te organiseren met valse bieders en waardeloze kunstwerken. Op zee is er duidelijk geen consumentenbescherming.
6. U dreigt een verdoken statistiek te worden En politie op zee is er al evenmin. Daarom zijn cruisebedrijven nogal selectief over criminaliteit aan boord van het schip. Elk jaar worden er enkele honderden criminele feiten gepleegd op de populaire cruises, gaande van diefstal tot aanranding. De industrie beschikt echter over ontzettende veel macht om de incidenten naar de doofpot te verwijzen.
7. De medereizigers De gemiddelde leeftijd van de cruiser is rond de 50 jaar. Daar is niets mis mee, maar de entertainment aan boord is dan ook navenant. Er is ook heel wat alcohol binnen handbereik en dat kan al eens voor overlast zorgen. Een gezellige tête-a-tête met je geliefde zit er ook al niet in, want de maaltijden worden opgediend op vaste tijdstippen en meestal in het gezelschap van vreemden. (TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier