498 vrouwen in Zuid-Afrika zullen nooit meer kinderen kunnen krijgen. Ze werden onder dwang gesteriliseerd omdat ze hiv-positief zijn. Dat blijkt een rapport van de Zuid-Afrikaanse Nationale AIDS Raad. Het gaat om het grootste geval van gedwongen sterilisaties ooit in het land, schrijft Times Live.

De Raad interviewde 10.473 hiv-patiënten uit 18 verschillende Zuid-Afrikaanse districten om te achterhalen hoe fel ze te maken krijgen met stigmatisering en discriminatie. Op de vraag of 'ze gedwongen werden om zich te laten steriliseren omwille van hun status', antwoordde 498 vrouwen ja, zegt professor Khangelani Zuma die meewerkte aan het rapport.

De sterilisaties werden uitgevoerd door het Departement Gezondheid in openbare ziekenhuizen. 'Toch is het moeilijk om juridische stappen te ondernemen, aangezien de vrouwen anoniem getuigden', schrijft de krant. Bovendien moet een patiënte een papier ondertekenen waarin zij aangeeft akkoord te gaan met de operatie.

'Gebeurt systematisch'

'Dit is verschrikkelijk', reageert de advocate Jody-Lee Fredericks. 'Het gaat niet om uitzonderingen. Deze aantallen doen vermoeden dat het vaker en systematisch gebeurt', voegt Sethembiso Mthembu van een vrouwenrechtenorganisatie toe. 'Deze praktijk is wijdverspreid.'

'Bovendien zijn deze operaties niet gratis. De overheid moet deze praktijken in alle stilte hebben gefinancierd', aldus Mthembu.

Iets wat Popo Maja, woordvoerder van het Gezondheidsdepartement, ten stelligst ontkracht. 'Deze praktijken zijn een schending van de mensenrechten, zoiets steunen wij niet', klinkt het. 'Het is ronduit crimineel om iemand te dwingen deze operatie te ondergaan.'

Antiretrovirale middelen

Fareed Abdullah, hoofd van de Nationale Aids Raad, waarschuwt dat de cijfers voorzichtig moeten worden geïnterpreteerd. 'Het onderzoek focuste zich op stigmatisering. De vrouwen werden niet lichamelijk onderzocht en ook verdere vragen over de ingreep ontbraken.'

De vrouwen moesten bovendien niet aangeven wanneer de sterilisatie plaatsvond, sommige operaties kunnen dus dateren van voor 2004, toen het gebruik van antiretrovirale middelen nog niet verspreid was in Zuid-Afrika. (AVE)

498 vrouwen in Zuid-Afrika zullen nooit meer kinderen kunnen krijgen. Ze werden onder dwang gesteriliseerd omdat ze hiv-positief zijn. Dat blijkt een rapport van de Zuid-Afrikaanse Nationale AIDS Raad. Het gaat om het grootste geval van gedwongen sterilisaties ooit in het land, schrijft Times Live. De Raad interviewde 10.473 hiv-patiënten uit 18 verschillende Zuid-Afrikaanse districten om te achterhalen hoe fel ze te maken krijgen met stigmatisering en discriminatie. Op de vraag of 'ze gedwongen werden om zich te laten steriliseren omwille van hun status', antwoordde 498 vrouwen ja, zegt professor Khangelani Zuma die meewerkte aan het rapport. De sterilisaties werden uitgevoerd door het Departement Gezondheid in openbare ziekenhuizen. 'Toch is het moeilijk om juridische stappen te ondernemen, aangezien de vrouwen anoniem getuigden', schrijft de krant. Bovendien moet een patiënte een papier ondertekenen waarin zij aangeeft akkoord te gaan met de operatie.'Dit is verschrikkelijk', reageert de advocate Jody-Lee Fredericks. 'Het gaat niet om uitzonderingen. Deze aantallen doen vermoeden dat het vaker en systematisch gebeurt', voegt Sethembiso Mthembu van een vrouwenrechtenorganisatie toe. 'Deze praktijk is wijdverspreid.' 'Bovendien zijn deze operaties niet gratis. De overheid moet deze praktijken in alle stilte hebben gefinancierd', aldus Mthembu. Iets wat Popo Maja, woordvoerder van het Gezondheidsdepartement, ten stelligst ontkracht. 'Deze praktijken zijn een schending van de mensenrechten, zoiets steunen wij niet', klinkt het. 'Het is ronduit crimineel om iemand te dwingen deze operatie te ondergaan.'Fareed Abdullah, hoofd van de Nationale Aids Raad, waarschuwt dat de cijfers voorzichtig moeten worden geïnterpreteerd. 'Het onderzoek focuste zich op stigmatisering. De vrouwen werden niet lichamelijk onderzocht en ook verdere vragen over de ingreep ontbraken.' De vrouwen moesten bovendien niet aangeven wanneer de sterilisatie plaatsvond, sommige operaties kunnen dus dateren van voor 2004, toen het gebruik van antiretrovirale middelen nog niet verspreid was in Zuid-Afrika. (AVE)