45 journalisten vermoord en 365 nog steeds in de cel in 2021

De Nobelprijs voor de Vrede voor deze Dmitri Moeratov en Maria Ressa is volgens het rapport 'het enige positieve' dit jaar. © Belga Image

Sinds 1 januari 2021 zijn er wereldwijd 45 journalisten vermoord en vertoeven 365 anderen nog steeds in de gevangenis, zo heeft de Internationale Journalistenfederatie (IFJ) donderdag bekendgemaakt. Aan de vooravond van de Internationale Dag van de Mensenrechten zegt de organisatie dat beide lijsten het “verergeren van de crisis in de journalistiek” in talrijke regio’s ter wereld in de verf zet.

Waar er vorig jaar 235 gevangen zaten, zijn het er dit jaar 365. Onder de landen die het meest verslaggevers gevangen zetten zijn er China, Turkije en Wit-Rusland met respectievelijk 102, 34 en 29 journalisten. Daarop komen Eritrea (29), Egypte (27) en Vietnam (21).

Inzake het aantal gedode journalisten lijkt de trend neerwaarts te gaan. Dit jaar zijn er 45 journalisten omgebracht tegen 65 vorig jaar. Met twintig moorden loopt Azië het meest in de kijker. Europa telde er zes.

De eerste plaats van Azië in de rangschikking is tot de situatie in Afghanistan terug te voeren.

Daarbovenop lijken er nieuwe vormen van schendingen van de journalistieke rechten op de proppen te zijn gekomen, zoals het Pegasus-spionagesysteem.

Voor de IFJ is de ‘enige en zeldzame’ positieve evolutie dit jaar dat de journalisten Maria Ressa en Dmitri Moeratov de Nobelprijs voor de Vrede zijn toegekend.

Partner Content