Sinds 2004 zijn naar schatting 3,4 miljoen mensen wereldwijd fysiek of economisch 'ontheemd' ten gevolge van projecten gefinancierd door de Wereldbank. Dit becijferden onderzoeksjournalisten van het ICIJ-netwerk (International Consortium of Investigative Journalists). Ze kwamen tot de bevinding dat de Wereldbank haar eigen regels niet altijd volgt bij de hervestiging van mensen die hun hebben en houden verloren door projecten van de bank.

Een team van meer dan 50 journalisten uit 21 landen onderzocht gedurende bijna een jaar duizenden Wereldbank-documenten. De journalisten interviewden honderden betrokkenen en onderzochten ter plekke de gevolgen van Wereldbank-investeringen in veertien landen. In België zijn de resultaten van het onderzoek 'Verdreven en verlaten' verschenen op de nieuwswebsite MO* en in de kranten De Tijd en Le Soir.

Belastinggeld

Uit het ICIJ-onderzoek blijkt dat de Wereldbank regelmatig nalaat projecten grondig te beoordelen en vaak niet weet wat met de mensen gebeurt nadat ze zijn verjaagd.

België wordt niet rechtstreeks getroffen door grote projecten die de Wereldbank financiert, maar er vloeit wel heel wat belastinggeld naartoe, en op bestuursniveau heeft ons land een flinke vinger in de pap bij de instelling, aldus MO*.

Van Overtveldt en De Croo

België heeft voor de periode 2008-2016 in totaal 1,178 miljard euro overgemaakt aan IDA (International Development Association), de financieringstak voor arme landen van de Wereldbank, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in een interview met de nieuwssite. 'Al die middelen maken deel uit van de financieringsbasis van de activiteiten die de Wereldbankgroep uitwerkt in het kader van haar mandaat: ontwikkeling en het terugdringen van armoede.'

Deze week vindt in Washington de jaarlijkse Lentevergadering van de Wereldbank plaats, waaraan Van Overtveldt en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) deelnemen. (Belga/AVE)

Sinds 2004 zijn naar schatting 3,4 miljoen mensen wereldwijd fysiek of economisch 'ontheemd' ten gevolge van projecten gefinancierd door de Wereldbank. Dit becijferden onderzoeksjournalisten van het ICIJ-netwerk (International Consortium of Investigative Journalists). Ze kwamen tot de bevinding dat de Wereldbank haar eigen regels niet altijd volgt bij de hervestiging van mensen die hun hebben en houden verloren door projecten van de bank.Een team van meer dan 50 journalisten uit 21 landen onderzocht gedurende bijna een jaar duizenden Wereldbank-documenten. De journalisten interviewden honderden betrokkenen en onderzochten ter plekke de gevolgen van Wereldbank-investeringen in veertien landen. In België zijn de resultaten van het onderzoek 'Verdreven en verlaten' verschenen op de nieuwswebsite MO* en in de kranten De Tijd en Le Soir.Uit het ICIJ-onderzoek blijkt dat de Wereldbank regelmatig nalaat projecten grondig te beoordelen en vaak niet weet wat met de mensen gebeurt nadat ze zijn verjaagd.België wordt niet rechtstreeks getroffen door grote projecten die de Wereldbank financiert, maar er vloeit wel heel wat belastinggeld naartoe, en op bestuursniveau heeft ons land een flinke vinger in de pap bij de instelling, aldus MO*. België heeft voor de periode 2008-2016 in totaal 1,178 miljard euro overgemaakt aan IDA (International Development Association), de financieringstak voor arme landen van de Wereldbank, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in een interview met de nieuwssite. 'Al die middelen maken deel uit van de financieringsbasis van de activiteiten die de Wereldbankgroep uitwerkt in het kader van haar mandaat: ontwikkeling en het terugdringen van armoede.'Deze week vindt in Washington de jaarlijkse Lentevergadering van de Wereldbank plaats, waaraan Van Overtveldt en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) deelnemen. (Belga/AVE)