Unicef, de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, noemt 2014 in een vroege terugblik 'een verwoestend jaar voor miljoenen kinderen'. 'Nooit in de recente geschiedenis werden zo veel kinderen onderworpen aan zulke onvoorstelbare wreedheden', zegt Anthony Lake, algemeen directeur van Unicef, in een persbericht. Dit jaar werden 15 miljoen kinderen geraakt door gewelddadige conflicten in Centraal-Afrika, Irak, Zuid-Soedan, Palestina, Syrië en Oekraïne. Wereldwijd leven naar schatting 230 miljoen kinderen in landen en gebieden waar gewapende conflicten woeden.

Miljoenen kinderen werden 'in steeds escalerende conflicten blootgesteld aan extreem geweld en onder dwang gerekruteerd en belaagd door strijdende groepen', aldus Unicef. Aanvallen op onderwijs- en gezondheidsinstellingen en het gebruik van scholen voor militaire doeleinden zijn op veel plaatsen toegenomen. Toch staan vele crisissen niet langer in de belangstelling.

Verdoken crisissen

'Verdoken crisissen in landen als Afghanistan, Congo, Jemen, Nigeria, Somalië en Soedan eisen nog steeds jonge levens en verwoesten hun toekomst', klinkt het. Dit jaar kregen kinderen bovendien te maken met 'grote nieuwe bedreigingen voor de gezondheid en het welzijn van kinderen.' Unicef verwijst naar de ebola-uitbraak in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Duizenden kinderen werden door die epidemie wees en naar schatting vijf miljoen kinderen werden van school gehouden.

'Het is ironisch en tegelijk ook triestig dat in het jaar dat we de 25e verjaardag vieren van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, de rechten van nog miljoenen kinderen brutaal geschonden worden', zegt Lake.

'Geweld en trauma's kwetsen niet alleen individuele kinderen, ze ondermijnen ook de kracht van hele gemeenschappen.' De toestand is echter niet helemaal hopeloos. 'Humanitaire organisaties werken ook samen om kinderen levensreddende hulp en andere onmisbare diensten, zoals onderwijs en psychologische steun, te bieden.' (Belga/AVE)

Unicef, de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, noemt 2014 in een vroege terugblik 'een verwoestend jaar voor miljoenen kinderen'. 'Nooit in de recente geschiedenis werden zo veel kinderen onderworpen aan zulke onvoorstelbare wreedheden', zegt Anthony Lake, algemeen directeur van Unicef, in een persbericht. Dit jaar werden 15 miljoen kinderen geraakt door gewelddadige conflicten in Centraal-Afrika, Irak, Zuid-Soedan, Palestina, Syrië en Oekraïne. Wereldwijd leven naar schatting 230 miljoen kinderen in landen en gebieden waar gewapende conflicten woeden.Miljoenen kinderen werden 'in steeds escalerende conflicten blootgesteld aan extreem geweld en onder dwang gerekruteerd en belaagd door strijdende groepen', aldus Unicef. Aanvallen op onderwijs- en gezondheidsinstellingen en het gebruik van scholen voor militaire doeleinden zijn op veel plaatsen toegenomen. Toch staan vele crisissen niet langer in de belangstelling. 'Verdoken crisissen in landen als Afghanistan, Congo, Jemen, Nigeria, Somalië en Soedan eisen nog steeds jonge levens en verwoesten hun toekomst', klinkt het. Dit jaar kregen kinderen bovendien te maken met 'grote nieuwe bedreigingen voor de gezondheid en het welzijn van kinderen.' Unicef verwijst naar de ebola-uitbraak in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Duizenden kinderen werden door die epidemie wees en naar schatting vijf miljoen kinderen werden van school gehouden. 'Het is ironisch en tegelijk ook triestig dat in het jaar dat we de 25e verjaardag vieren van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, de rechten van nog miljoenen kinderen brutaal geschonden worden', zegt Lake. 'Geweld en trauma's kwetsen niet alleen individuele kinderen, ze ondermijnen ook de kracht van hele gemeenschappen.' De toestand is echter niet helemaal hopeloos. 'Humanitaire organisaties werken ook samen om kinderen levensreddende hulp en andere onmisbare diensten, zoals onderwijs en psychologische steun, te bieden.' (Belga/AVE)