20 jaar geleden begon wreedste Europese oorlog sinds WOII

© Reuters

Bosnië herdenkt de 20ste verjaardag van de start van de oorlog die duurde tot 1995, en die het decor was van de wreedste Europese oorlog sinds de Tweede Wereldoorlog.

Op 6 april 1992 erkende de Europese Unie de onafhankelijkheid van de voormalige Joegoslavische deelrepubliek Bosnië-Herzegovina, en begon de Slag om Sarajevo, de langste belegering in de moderne oorlogsvoering.

De hoofdrolspelers in het conflict bevinden zijn momenteel in den Haag, berecht door het Joegoslavië-tribunaal of in afwachting van hun proces, of ze zijn al overleden. Ook de Servische politieke en militaire leiders, Radovan Karadzic en Ratko Mladic, zitten daar na een jarenlange klopjacht al een paar jaar opgesloten.

100.000 doden

In totaal vielen bij die oorlog 100.000 doden. Goed een tiende van hen kwam om tijdens de Slag om Sarajevo, onder wie honderden kinderen. Als herinnering aan die slachtoffers is er een concert in Sarajevo. Op de belangrijkste laan van de stad staan over 800 meter 11.541 rode plastic stoelen opgesteld die symbool staan voor alle doden die in Sarajevo vielen.

In juli 1995 bereikte de oorlog een laatste triest hoogtepunt met de genocide in Srebrenica. Het Servische leger doodde toen ongeveer 8.000 moslimjongens- en mannen, die de facto beschermd werden door het Nederlandse leger. Vier maanden later kwam er met het Verdrag van Dayton een einde aan de Bosnische oorlog: Bosnië-Herzegovina werd administratief verdeeld in twee entiteiten, enerzijds de Federatie van Bosnië en Herzegovina, anderzijds de Servische Republiek. Ze hebben beide een hoge graad van autonomie en delen een zwakke centrale structuur.

Armoede

Die zwakke centrale structuur en de constante meningsverschillen tussen de drie gemeenschappen houdt elke vooruitgang tegen in een land dat hoopt ooit deel uit te maken van de Europese Unie. Momenteel is het land een van de armste van Europa. Volgens cijfers van de Verenigde Naties overschrijdt de werkloosheid de 40 procent en leeft een op de vier van de 3,8 miljoen inwoners onder de armoedegrens.

Het land is nu verdeelder dan het twintig jaar geleden was. Gemengde huwelijken komen veel minder vaak voor en de ooit multiculturele hoofdstad Sarajevo is nu hoofdzakelijk Bosnisch. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content