Er wordt in Turkije al dagen- en nachtenlang geprotesteerd tegen de 'islamisering' van de AKP-partij van de 'autoritaire' premier Tayyip Erdogan, en de politie treedt daar hardhandig tegen op met traangas en waterkanonnen. Daarbij zijn al zeker 79 gewonden gevallen - 53 burgers en 26 politieagenten -, aldus de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Muammer Guler. Er zijn ook 939 mensen aangehouden. Volgens Amnesty International zijn er echter ook twee doden gevallen, en zijn er zeker 1000 gewonden. Maar deze cijfers zijn voorlopig niet bevestigd, aldus de BBC.

In totaal zijn er al meer dan 90 manifestaties geweest, in 48 Turkse steden. Het begon allemaal in Istanboel - waar onder meer de plannen van de regering om een winkelcentrum te bouwen in het Gezi-park nabij het Taksimplein, zowat het laatste stukje groen in de stad, niet in goede aarde vielen -, maar breidde al snel uit naar andere steden en leidde tot massale demonstraties, tegen de regering van Erdogan. Er wordt gevreesd dat Erdogan de islam een grotere rol wil geven. Andere onpopulaire maatregelen zijn een wet die de verkoop van alcohol verbiedt, en een bestraffing voor koppels die in het openbaar kussen omdat dit aanzien wordt als 'immoreel gedrag'.

Zowel vrijdagnacht als zaterdagnacht hebben er schermutselingen plaatsgevonden tussen demonstranten en ordetroepen in Istanboel en Ankara. In de twee steden scandeerden manifestanten slogans tegen de regering, en gooiden ze met straatstenen. Ze probeerden zich ook naar de kantoren van premier Erdogan te begeven, zo meldden de lokale media. Al was het aan het Taksimplein - waar de betogingen vrijdag begonnen - relatief kalm. Daar trok de politie zich zaterdag terug, waarop tienduizenden mensen feest vierden op hun "overwinning" op de politie. Zondagochtend is de kalmte overal weergekeerd. (MI)

Er wordt in Turkije al dagen- en nachtenlang geprotesteerd tegen de 'islamisering' van de AKP-partij van de 'autoritaire' premier Tayyip Erdogan, en de politie treedt daar hardhandig tegen op met traangas en waterkanonnen. Daarbij zijn al zeker 79 gewonden gevallen - 53 burgers en 26 politieagenten -, aldus de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Muammer Guler. Er zijn ook 939 mensen aangehouden. Volgens Amnesty International zijn er echter ook twee doden gevallen, en zijn er zeker 1000 gewonden. Maar deze cijfers zijn voorlopig niet bevestigd, aldus de BBC. In totaal zijn er al meer dan 90 manifestaties geweest, in 48 Turkse steden. Het begon allemaal in Istanboel - waar onder meer de plannen van de regering om een winkelcentrum te bouwen in het Gezi-park nabij het Taksimplein, zowat het laatste stukje groen in de stad, niet in goede aarde vielen -, maar breidde al snel uit naar andere steden en leidde tot massale demonstraties, tegen de regering van Erdogan. Er wordt gevreesd dat Erdogan de islam een grotere rol wil geven. Andere onpopulaire maatregelen zijn een wet die de verkoop van alcohol verbiedt, en een bestraffing voor koppels die in het openbaar kussen omdat dit aanzien wordt als 'immoreel gedrag'.Zowel vrijdagnacht als zaterdagnacht hebben er schermutselingen plaatsgevonden tussen demonstranten en ordetroepen in Istanboel en Ankara. In de twee steden scandeerden manifestanten slogans tegen de regering, en gooiden ze met straatstenen. Ze probeerden zich ook naar de kantoren van premier Erdogan te begeven, zo meldden de lokale media. Al was het aan het Taksimplein - waar de betogingen vrijdag begonnen - relatief kalm. Daar trok de politie zich zaterdag terug, waarop tienduizenden mensen feest vierden op hun "overwinning" op de politie. Zondagochtend is de kalmte overal weergekeerd. (MI)