17.000 Palestijnse kinderen vervolledigen Hamas-trainingskamp: ‘Ik zal verzetsstrijder worden’

Een Palestijnse jongen in militaire plunje is op weg naar een afstudeerceremonie voor jongeren die een trainingskamp van Hamas vervolledigden. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Tijdens het 50 dagen durende conflict tussen Israël en de Palestijnse militanten van Hamas in de Gazastrook, kwamen 504 kinderen om het leven. Afgelopen maand studeerden 17.000 jongeren af in de militaire trainingskampen van de militantenbeweging: ‘Ik zal een verzetsstrijder worden.’

Kinderen zaten in de frontlinie van het conflict tussen Israël en de Palestijnse militanten van Hamas afgelopen zomer. Tijdens de 50 dagen durende oorlog kwamen volgens het Al-Mezan-centrum voor de Mensenrechten 504 Palestijnse kinderen om het leven: bijna een vierde van het totale aantal slachtoffers – bijna 2.200 aan Palestijnse zijde, 73 aan Israëlische.

Drie oorlogen

Voor elk kind ouder dan zes bracht de laatste zomervakantie al de derde oorlog met Israël met zich mee. In ongeveer vijf jaar tijd maakte de regio namelijk nog acht dagen van bombardementen mee (2012) en 22 dagen van oorlog (eind 2008, begin 2009).

Agence France-Presse sprak met een jongen die in de volgende strijd het heft in eigen handen wil nemen. Hatem is pas veertien jaar oud en vervolledigde een trainingskamp voor jongeren, georganiseerd door militanten van de Ezzedine al-Qassam-brigades: de gewapende vleugel van Hamas.

‘De Israëli’s vermoordden mijn nicht vorige zomer. Nu wil ik hen doden’, zei de jongen tegen het persagentschap. ‘Ik zal een verzetsstrijder worden’, verkondigde hij nog trots bij de afstudeerceremonie in het tot puin herleide Gaza.

‘Ik wil de Qassam-brigades vervoegen, omdat ze de sterkste in Gaza zijn’, zei de vijftienjarige Mohammed Abu Harbid tegen AFP.

17.000 Palestijnse kinderen vervolledigen Hamas-trainingskamp: 'Ik zal verzetsstrijder worden'
© AFP

Generatie klaarstomen voor oorlog

Volgens het persagentschap zijn de twee slechts enkelen van de 17.000 jongeren die eind januari 2015 twee militaire opleidingen vervolledigden. Hamas zegt op die manier de volgende generatie te willen klaarstomen voor de strijd tegen Israël. En met geregeld opflakkeringen van geweld op de Westelijke Jordaanoever en een precaire humanitaire situatie in het naoorlogse Gaza, lijkt zo’n nieuwe confrontatie niet ver weg.

Hamas zou al langer zomerkampen voor jongeren organiseren, maar het persagentschap geeft aan dat nu die voor het eerst door de Qassam-brigades geleid werden, het ernstig wordt: ‘Nu was er geen sprake van amusementssessies of bezoekjes aan de zoo’, schrijft AFP. Op de website van de brigades zou te lezen zijn hoe de kinderen nu werd aangeleerd om te gaan met lichte en zware wapens en hinderlagen op te zetten.

Veel scholen in de getroffen Gazastrook worden momenteel gebruikt als toevluchtsoord voor wie zijn huis verloor in het recente conflict en de werkloosheid piekt er op 41 procent. Het moet volgens AFP voor Hamas dan ook niet moeilijk geweest zijn om de duizenden jongeren te overtuigen deel te nemen aan de kampen.

‘Recht op verzet’

De militanten beweren dat het opleiden van de kinderen een legitiem onderdeel is van de verzetsactiviteiten tegen Israël. ‘Het Westen beschuldigt Hamas ervan de maatschappij te militariseren, maar wat hebben zij gedaan om de misdaden van de vijand te stoppen?’, vraagt Bassem Naim, een vertegenwoordiger van Hamas, zich tegenover AFP af.

‘Wat hebben we uit 20 jaar onderhandelingen gewonnen? We zijn een bezet volk en de internationale wetgeving geeft ons het recht op verzet’, vervolgde Naim op sociaal netwerk Facebook.

17.000 Palestijnse kinderen vervolledigen Hamas-trainingskamp: 'Ik zal verzetsstrijder worden'
© AFP

Maar mensenrechtenactivisten beweren dat het Palestijnse Hamas – dat kinderen en mannen tussen veertien en 21 jaar oud in de trainingen accepteert – door oorlog getraumatiseerde kinderen uitbuit voor politieke doelen.

‘We betwisten het recht van bezette volkeren op verzet zeker niet’, klinkt het anoniem luidens het persagentschap. ‘Maar dat recht moet worden uitgeoefend door volwassenen, niet door kinderen.’

‘Voedingsbodem voor terrorisme en extremisme’

En daar ligt net het gevaar in de regio, verklaart Issam Yunis aan AFP. Het hoofd van Al-Mezan vindt de kampen een ‘gevaarlijke ontwikkeling in een territorium waar meer dan de helft van de bevolking jonger dan vijftien is.’

Yunis geeft aan dat de getraumatiseerde kinderen, daardoor gemakkelijk aangetrokken tot de militaire kampen, veeleer ‘sociale en fysieke zorg’ nodig hebben.

Een studie die na operatie Gegoten Lood (2008-2009) door het mentale gezondheidsprogramma van de Gazagemeenschap (GCMHP) gevoerd werd, toonde aan dat 75 procent van de kinderen boven zes jaar oud in Gaza aan een of meer symptomen van posttraumatische stress leden. Bijna een op de tien voldeed zelfs aan alle criteria.

Hasan Zeyada, een psycholoog bij de GCMHP, vertelde de Britse krant The Guardian dat de toestand van de kinderen na de laatste oorlog alleen maar erger zal worden. ‘We hebben het hier over een getraumatiseerde generatie. Ze zullen de wereld als gevaarlijk ervaren en met heel wat frustratie en woede leven. En het verlangen om wraak te nemen.’

Recent meldde het agentschap voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNRWA) nog geen geld meer te hebben voor de heropbouw van Gaza. Hamas waarschuwde toen voor een ‘voedingsbodem voor terrorisme en extremisme’ als het herstel niet versneld zou worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content