14 doden bij schietpartij in Californië: twee verdachten neergeschoten

Politieauto's rond het voertuig waarmee de verdachten waren gevlucht © REUTERS

Bij een aanval op een sociale dienst in San Bernardino, Californië, hebben twee schutters een bloedbad aangericht. Er vielen 14 doden en 18 zwaargewonden. Na een klopjacht kwam het tot een schietpartij tussen politie en verdachten. Daarbij kwamen de twee verdachten, een man en een vrouw, om het leven.

De schutters waren, nadat ze een bloedbad hadden aangericht, ontsnapt in een zwarte terreinwagen.

Na een uren durende klopjacht kwam het tot een confrontatie tussen politie en twee inzittenden van een auto, die aan de beschrijving voldeed. Bij die schietpartij, die enkele minuten duurde, werden twee verdachten gedood en werd één agent niet levensbedreigend gewond. Een derde persoon, die wegvluchtte, werd opgepakt, maar het is nog niet duidelijk of zij of hij met de zaak te maken heeft. Eerder was sprake van ’tot 3′ schutters en het is niet duidelijk of er nog een verdachte op de vlucht is. De politie kamde de omgeving uit, maar vond geen verdere verdachte.

In het zwart geklede schutters openden rond 20 uur Belgische tijd een spervuur in de gebouwen van een sociale dienst in San Bernardino, het ‘Inland Regional Center’. Daar werken zo’n 670 mensen. De sociale dienst werkt vooral voor mentaal gehandicapten, en voor mensen met specifieke noden, en voorziet onder meer begeleid wonen.

De schoten vielen in de buurt van of in een conferentieruimte, die de sociale dienst had verhuurd voor een feestje van districtsambtenaren.

Verstopt?

De politie ging er aanvankelijk van uit dat een of meer schutters zich in het gebouwencomplex hadden verschanst. Tegen de tijd dat de gebouwen waren doorzocht, waren ruim twee uur verstreken, wat de gevluchte schutters, vreesde men, een voorsprong gaf.

Maar men had om niet toegelichte redenen een verband gelegd tussen de verdachten en een huis in de naburige plaats Redlands, in een zone waar vooral bejaarden wonen. De politiecommissaris van San Bernardino, Jarrod Burguan, weigerde in eerste instantie te preciseren of het om de woning van de verdachten ging.

De politie stuurde teams naar dat huis, waar men een zwarte terreinwagen zag aanrijden. De agenten zetten, terwijl helikoptercamera’s filmden, de achtervolging in, en enkele straten verder, op luttele afstand van de sociale dienst, brak een vuurgevecht uit, waarbij de 2 verdachten omkwamen. Het gaat volgens de politie om een 28-jarige man, Syed Farook, een Amerikaanse burger en werknemer van de stad. Hij werd vergezeld door een 27-jarige vrouw, Tashfeen Malik, van wie de nationaliteit niet gekend is.

Volgens Burguan waren de verdachten zwaar bewapend, met aanvalswapens, pistolen, en “aanvalskledij”. In eerdere personferenties was sprake van kogelvrije vesten. De twee verdachten droegen ettelijke magazijnen munitie bij zich.

De 28-jarige man, Syed Farook, was een Amerikaanse burger en werknemer van de stad. Hij werd vergezeld door een 27-jarige vrouw, Tashfeen Malik, van wie de nationaliteit niet gekend is, aldus het hoofd van de politie in de stad, Jarrod Burguan.

Over de derde persoon, die werd gearresteerd nadat hij of zij wegvluchtte, is volgens hem nog niets met zekerheid te zeggen.

Ruzie? Terrorisme? Iets anders?

De vraag die de commissaris, en David Bowdich van de FBI, niet beantwoordden, was: waarom? Waarom werd een bloedbad aangericht op een sociale dienst, of op een feest van ambtenaren?

De ene piste, die in kranten als de LA Times en The New York Times wordt gesuggereerd, is die van een conflict op het feestje, of een conflict van een werknemer op de sociale dienst. Op het feestje was in de loop van woensdagochtend ruzie ontstaan en iemand stapte boos op. Getuigen zouden de stem van een van de schutters hebben herkend.

De politiecommissaris bevestigde de ruzie op het feest, maar hij wist niet, zei hij, “of het die lui zijn die teruggekomen zijn”.

Politie patrouilleert aan de plaats van de schietpartij
Politie patrouilleert aan de plaats van de schietpartij© REUTERS

Eerder had Burguan het over een “goed voorbereide” actie. “De schutters leken op een missie”, zei hij ook. Of dat te rijmen valt met een boze reactie na een ruzie, valt af te wachten.

Bowdich, onderdirecteur van de FBI in Los Angeles, sloot dan weer terrorisme niet uit. “Ik wil het op dit moment niet bevestigen. We volgen het bewijsmateriaal, het is mogelijk dat het die kant uitgaat.” Hij had het over aanwijzingen die nader moeten onderzocht worden.

Een derde piste is de sociaal-economische: San Bernardino, een stad met 200.000 inwoners op 40 kilometer van Los Angeles, kampt met zware economische problemen. Vele huiseigenaars zijn onteigend omdat ze hun leningen niet kunnen afbetalen.

San Bernardino in California
San Bernardino in California© Google Maps

Naam, onder voorbehoud

De LA Times als eerste, en ook CBS, identificeren “een van de verdachten” als Syed Farook. Hij is een Amerikaans staatsburger en werkt(e) als gezondheidsinspecteur in San Bernardino. CBS beweert dat hij aan de sociale dienst verbonden was. Volgens The New York Times voerde hij onderzoek naar restaurants, en had hij dus niets met de sociale dienst te maken. Volgens deze krant wordt onderzocht of hij op het ambtenarenfeest aanwezig was.

NBC meldt dan weer dat er een verband is tussen de vluchtauto en de naam Syed Farook.

De informatie is, samengevat, niet eenduidig.

Obama

President Obama, die op het moment dat het nieuws over de schietpartij bekend werd net een interview gaf aan tv-zender CBS, herhaalde zijn oproep voor strengere wapenwetten.

“We kunnen terreurverdachten in dit land beletten om in een vliegtuig te stappen”, aldus de president, “maar we kunnen hen niet verhinderen om een wapen te kopen. Die wet moet veranderen”.

De voorbije maanden werden de VS herhaaldelijk opgeschrikt door dodelijke schietpartijen, zoals tegen een zwarte kerk in Charleston, tegen een universiteit in Roseburg, of, vorige week nog, tegen een vestiging van Planned Parenthood in Colorado Springs.

In al die vorige gevallen was er één schutter. In dit geval waren er meer.

(KVDA/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content