In Beni, in Oost-Congo, is het opnieuw tot geweld gekomen tussen het Congolese leger en, vermoedelijk, Oegandese rebellen. In de buurt van diezelfde stad zijn bij recente slachtpartijen al een veertigtal doden gevallen. "Er is contact geweest met de rebellen van de ADF (Allied Democratic Forces) in de buurt van Beni, in het nationaal park Virunga", meldt Julien Paluku, gouverneur van de instabiele provincie Noord-Kivu. Hij voegde eraan toe dat een gijzelaar is bevrijd. "De Congolese soldaten hebben ze in het Virungapark aangetroffen, en wij vermoeden dat ze voor vandaag een aanval planden."

Duizenden op de vlucht

Nog volgens Paluku zijn de gevechten bij het vallen van de avond stopgezet. Bij het Congolese leger kon nog niemand de berichten bevestigen of een overzicht geven van het aantal slachtoffers. Van 2 oktober tot en met 2 november zijn er bij "herhaalde slachtpartijen door ADF" in verschillende dorpen rond Beni "ongeveer 120 mensen" omgekomen. Duizenden gezinnen zijn op de vlucht geslagen, aldus het middenveld in Noord-Kivu.

ADF, dat strijd voert tegen de Oegandese president Yoweri Museveni, is al sinds midden jaren '90 actief in de bergachtige regio van Beni. Sinds januari zijn het Congolese leger en de VN-macht in Oost-Congo erin geslaagd ADF te verzwakken. (Belga/WB)

In Beni, in Oost-Congo, is het opnieuw tot geweld gekomen tussen het Congolese leger en, vermoedelijk, Oegandese rebellen. In de buurt van diezelfde stad zijn bij recente slachtpartijen al een veertigtal doden gevallen. "Er is contact geweest met de rebellen van de ADF (Allied Democratic Forces) in de buurt van Beni, in het nationaal park Virunga", meldt Julien Paluku, gouverneur van de instabiele provincie Noord-Kivu. Hij voegde eraan toe dat een gijzelaar is bevrijd. "De Congolese soldaten hebben ze in het Virungapark aangetroffen, en wij vermoeden dat ze voor vandaag een aanval planden." Nog volgens Paluku zijn de gevechten bij het vallen van de avond stopgezet. Bij het Congolese leger kon nog niemand de berichten bevestigen of een overzicht geven van het aantal slachtoffers. Van 2 oktober tot en met 2 november zijn er bij "herhaalde slachtpartijen door ADF" in verschillende dorpen rond Beni "ongeveer 120 mensen" omgekomen. Duizenden gezinnen zijn op de vlucht geslagen, aldus het middenveld in Noord-Kivu. ADF, dat strijd voert tegen de Oegandese president Yoweri Museveni, is al sinds midden jaren '90 actief in de bergachtige regio van Beni. Sinds januari zijn het Congolese leger en de VN-macht in Oost-Congo erin geslaagd ADF te verzwakken. (Belga/WB)