12 doden bij schietpartij tijdens Batman-première in Amerikaanse bioscoop

Bij een schietpartij tijdens de première van de nieuwe Batman-film in de Amerikaanse stad Denver zijn 12 doden gevallen. De vermoedelijke dader, de 24-jarige James Holmes, is gearresteerd.

De identiteit van de twaalf dodelijke slachtoffers werd nog niet bekendgemaakt. 59 mensen raakten gewond. Onder de slachtoffers zijn kinderen. Veertig mensen lagen vrijdagavond plaatselijke tijd nog steeds in het ziekenhuis. Elf van hen waren in kritieke toestand.

Het enige slachtoffer dat tot nog toe geïdentificeerd werd in de media is Jessica Ghawi, een jonge televisiejournaliste die recent een andere schietpartij overleefd had in een winkelcentrum in Toronto.

Gemaskerde man
Een in het zwart geklede, gemaskerde man opende tijdens de première van de nieuwe Batmanfilm ‘The Dark Knight Rises’ het vuur op het publiek. Hij droeg naar verluidt een gasmasker, een helm en een kogelvrije vest.

Volgens een aantal getuigen had de schutter zijn haar rood geverfd en zei hij dat hij The Joker was, een slechterik uit het Batman-universum.

Hoe de dader de bioscoopzaal binnenkwam, is nog niet helemaal duidelijk. Een anonieme politebron zei aan CNN dat hij gewoon een kaartje had gekocht. Andere bronnen stellen dat hij de zaal binnendrong door een nooduitgang. De politie had daar in het belang van het onderzoek geen commentaar bij.

Verwarring
Nadat hij de zaal betrad, gooide de dader twee rook- en/of traangasbommen. Vervolgens begon hij te schieten. Daarop ontstond verwarring, omdat veel bezoekers dachten dat het geluid van geweerschoten deel uitmaakte van de film.

Een getuige zei aan 9News dat hij aanvankelijk dacht dat het een speciale act was van de bioscoop omdat de rook en lawaai startten tijdens een schietscene in de film.

Andere getuigen vertelden hoe kogels dwars door de muren heen de aanpalende zaal binnendrongen. CNN citeert nog een getuige die het heeft over “een man die langzaam de trap opging en op willekeurige slachtoffers vuurde”.

Blanke manDe Amerikaanse autoriteiten maakten bekend dat de vermoedelijke schutter een 24-jarige blanke man is: James Holmes. Zijn motieven zijn vooralsnog onduidelijk.

Holmes is een ex-doctoraatsstudent in de neurowetenschappen op de University of Colorado. Hij gaf die studie recent op. Hij wordt door buren en kennissen beschreven als stil, sociaal onhandig en zeer intelligent.

Hij was gewapend met twee Glock-pistolen, een jachtgeweer en een semiautomatisch AR-15-geweer. Volgens de politie had hij die wapens – en ook de bijbehorend munitie – de voorbije maanden legaal aangekocht.

Arrestatie
De hele schietpartij duurde niet meer dan en paar minuten. Daarna wandelde de dader volgens getuigen rustig naar buiten. Daar trof de politie hem iets later aan bij zijn wagen. Hij bood geen weerstand bij zijn arrestatie.

In de bioscoop in Aurora, net buiten Denver, werd het laatste luik van de Batman-trilogie vertoond. Er waren drie middernachtvoorstellingen van ‘The Dark Knight Rises’ aan de gang. Alle zalen werden ontruimd, met de nodige chaos en paniek tot gevolg.

Explosieven
Volgens de politie wijst voorlopig niets erop dat bij de schietpartij in andere daders betrokken zijn waren.

In Holmes’ appartement, eveneens in Aurora, trof de politie een aantal explosieven aan die verbonden waren met struikeldraden. Vrijdagavond was de politie niet in staat om het te betreden.

Robots werden ingezet om het appartement te verkennen. De overige inwoners van het gebouw en van vier aanpalende flats werden geëvacueerd.

Columbine High SchoolHet incident speelde zich af niet ver van de Columbine High School waar in 1999 bij een dodelijke schietpartij twaalf leerlingen en een lerares omkwamen.

Het team rond de film, onder meer de acteurs Christian Bale, Anne Hathaway, Marion Cotillard en Morgan Freeman, heeft zijn promotietoernee opgeschort. President Barack Obama en zijn uitdager Mitt Romney onderbraken hun campagnes. In de hele VS hangen vlaggen halfstok. (Belga/TE/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content