In Goma, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, zijn twaalf militanten van de beweging Strijd voor verandering (Lucha) opgepakt omdat ze geprotesteerd hadden voor de lokalen van het nationale inlichtingenagentschap (ANR). Dat agentschap houdt een van hun kameraden vast in Kinshasa, is vernomen bij een lid van de beweging en de lokale autoriteiten. Volgens de anonieme Lucha-militant zijn twee Belgen aangevallen door de ordediensten.

'Er zijn twaalf leden van Lucha die op een zeer brutale wijze zijn opgepakt aan het ANR. Ze zijn daarheen gegaan om de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating te eisen van Fred Bauma en andere prodemocratische militanten' die zondag in Kinshasa zijn opgepakt, verklaarde een Lucha-militant die anoniem wou blijven.

Twee Belgische burgers aangevallen

Een Belgische onderzoekster raakte gewond en werd vervolgens opgenomen in het hospitaal

Lucha informeerde de burgemeester dat ze een vreedzame manifestatie zouden organiseren, klonk het nog. Volgens die bron zijn twee Belgische burgers aangevallen door de ordediensten. Onder hen een 'onderzoekster' die 'gewond' raakte en vervolgens werd 'gehospitaliseerd'. 'Ik kan bevestigen dat twee Belgen aanwezig waren in Goma (tijdens de sit-in). De ambassade is op de hoogte, we volgen deze hele zaak nauw op', verklaarde een bron bij de Belgische ambassade in Kinshasa aan persagentschap AFP.

Zaterdag organiseerden militanten van bewegingen uit Senegal, Burkina Faso en van Lucha in Kinshasa een vergadering. Die was bedoeld om de jeugd bewust te maken rond beleid en democratie. Zondag hielden de organisatoren een persconferentie, maar de ordetroepen kwamen tussenbeide en pakten een dertigtal mensen op, zo berichtten getuigen. De groep werd naar de zetel van ANR gebracht. Drie Franse journalisten (AFP, RTBF, BBC), twee Congolese journalisten (BBC en Antenne A), een Fransman die deelnam aan de organisatie van de vergadering, en een Amerikaanse diplomaat zijn opgepakt. Zij zijn allemaal vrijgelaten in de loop van zondagavond, behalve de journalist van Antenne A. Die zat maandagavond nog steeds vast. Onder de militanten die nog steeds vastzaten, is onder meer Fred Bauma van Lucha. (Belga/AVE)

In Goma, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, zijn twaalf militanten van de beweging Strijd voor verandering (Lucha) opgepakt omdat ze geprotesteerd hadden voor de lokalen van het nationale inlichtingenagentschap (ANR). Dat agentschap houdt een van hun kameraden vast in Kinshasa, is vernomen bij een lid van de beweging en de lokale autoriteiten. Volgens de anonieme Lucha-militant zijn twee Belgen aangevallen door de ordediensten.'Er zijn twaalf leden van Lucha die op een zeer brutale wijze zijn opgepakt aan het ANR. Ze zijn daarheen gegaan om de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating te eisen van Fred Bauma en andere prodemocratische militanten' die zondag in Kinshasa zijn opgepakt, verklaarde een Lucha-militant die anoniem wou blijven. Lucha informeerde de burgemeester dat ze een vreedzame manifestatie zouden organiseren, klonk het nog. Volgens die bron zijn twee Belgische burgers aangevallen door de ordediensten. Onder hen een 'onderzoekster' die 'gewond' raakte en vervolgens werd 'gehospitaliseerd'. 'Ik kan bevestigen dat twee Belgen aanwezig waren in Goma (tijdens de sit-in). De ambassade is op de hoogte, we volgen deze hele zaak nauw op', verklaarde een bron bij de Belgische ambassade in Kinshasa aan persagentschap AFP. Zaterdag organiseerden militanten van bewegingen uit Senegal, Burkina Faso en van Lucha in Kinshasa een vergadering. Die was bedoeld om de jeugd bewust te maken rond beleid en democratie. Zondag hielden de organisatoren een persconferentie, maar de ordetroepen kwamen tussenbeide en pakten een dertigtal mensen op, zo berichtten getuigen. De groep werd naar de zetel van ANR gebracht. Drie Franse journalisten (AFP, RTBF, BBC), twee Congolese journalisten (BBC en Antenne A), een Fransman die deelnam aan de organisatie van de vergadering, en een Amerikaanse diplomaat zijn opgepakt. Zij zijn allemaal vrijgelaten in de loop van zondagavond, behalve de journalist van Antenne A. Die zat maandagavond nog steeds vast. Onder de militanten die nog steeds vastzaten, is onder meer Fred Bauma van Lucha. (Belga/AVE)