De advocaat Nelson Mandela voerde een jarenlange strijd tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. Hier ziet u in zwart-witbeelden een interview in het begin van de jaren '60 met de 42-jarige Mandela. In 1964 werd hij veroordeeld tot een celstraf op Robbeneiland.

"Ik ben bereid om te sterven" - Mandela verdedigt zich op zijn proces in 1964

1990: Mandela stapt na 27 jaar als een vrij man uit de gevangenis.

In 1993 krijgt Mandela samen met de blanke politicus Frederik Willem de Klerk de Nobelprijs voor de Vrede. Ze krijgen de prijs voor hun inspanningen voor een vreedzaam einde van het apartheidsregime.

In 1994 wordt Nelson Mandela verkozen tot eerste zwarte president van Zuid-Afrika. In zijn inhuldigingsspeech op 10 mei benadrukt Mandela dat er geen gemakkelijke weg naar de vrijheid is. Hij roept op tot eenheid, vrede en gerechtigheid.

Nelson Mandela ontmoet als Zuid-Afrikaanse president vele buitenlandse wereldleiders, zoals de Amerikaanse president Bill Clinton. Tijdens hun ontmoeting zwaait Clinton Mandela lof toe.

In 1995 wint Zuid-Afrika in eigen land het wereldkampioenschap rugby. Met de boodschap '1 team, 1 land' staat het rugbyteam symbool voor het nieuwe Zuid-Afrika. Het team met als bijnaam de springbokken bestaat uit een mix van blanke en zwarte spelers. Mandela reikt de overwinningstrofee uit aan de blanke kapitein François Pienaar.

The Special AKA: 'Free Nelson Mandela'

Op 29 november 2003 organiseert de 85-jarige Mandela met zijn Nelson Mandela Foundation een aidsconcert in Kaapstad in Zuid-Afrika om de verspreiding van aids in Afrika te bestrijden. Op het concert treden een twintigtal internationale artiesten op. Het politieke icoon moet bijna een minuut wachten om aan zijn speech te beginnen omdat het publiek hem bleef toejuichen.

In 2010 vindt het wereldkampioenschap voetbal plaats in Zuid-Afrika. Mandela is dan al bijna 92 jaar en heeft veel last van zijn gezondheid. Voor de finale van het WK wordt de ex-president door het voetbalstadion rondgereden in een autootje.

(TV/TE)

De advocaat Nelson Mandela voerde een jarenlange strijd tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. Hier ziet u in zwart-witbeelden een interview in het begin van de jaren '60 met de 42-jarige Mandela. In 1964 werd hij veroordeeld tot een celstraf op Robbeneiland. "Ik ben bereid om te sterven" - Mandela verdedigt zich op zijn proces in 19641990: Mandela stapt na 27 jaar als een vrij man uit de gevangenis. In 1993 krijgt Mandela samen met de blanke politicus Frederik Willem de Klerk de Nobelprijs voor de Vrede. Ze krijgen de prijs voor hun inspanningen voor een vreedzaam einde van het apartheidsregime. In 1994 wordt Nelson Mandela verkozen tot eerste zwarte president van Zuid-Afrika. In zijn inhuldigingsspeech op 10 mei benadrukt Mandela dat er geen gemakkelijke weg naar de vrijheid is. Hij roept op tot eenheid, vrede en gerechtigheid. Nelson Mandela ontmoet als Zuid-Afrikaanse president vele buitenlandse wereldleiders, zoals de Amerikaanse president Bill Clinton. Tijdens hun ontmoeting zwaait Clinton Mandela lof toe. In 1995 wint Zuid-Afrika in eigen land het wereldkampioenschap rugby. Met de boodschap '1 team, 1 land' staat het rugbyteam symbool voor het nieuwe Zuid-Afrika. Het team met als bijnaam de springbokken bestaat uit een mix van blanke en zwarte spelers. Mandela reikt de overwinningstrofee uit aan de blanke kapitein François Pienaar.The Special AKA: 'Free Nelson Mandela'Op 29 november 2003 organiseert de 85-jarige Mandela met zijn Nelson Mandela Foundation een aidsconcert in Kaapstad in Zuid-Afrika om de verspreiding van aids in Afrika te bestrijden. Op het concert treden een twintigtal internationale artiesten op. Het politieke icoon moet bijna een minuut wachten om aan zijn speech te beginnen omdat het publiek hem bleef toejuichen.In 2010 vindt het wereldkampioenschap voetbal plaats in Zuid-Afrika. Mandela is dan al bijna 92 jaar en heeft veel last van zijn gezondheid. Voor de finale van het WK wordt de ex-president door het voetbalstadion rondgereden in een autootje. (TV/TE)