In 1912 kocht de Amerikaanse miljonair Piermont Morgan een uniek middeleeuws handschrift; een gebedenboek dat in 1470 gemaakt werd in Brugge. Sindsdien bevinden 'The Black Hours' zich in de Morgan Library in New York. Het perkament van dit handschrift is zwart gemaakt en de tekst is in zilver en goud aangebracht. Vandaar de naam. Het geheel is verlucht met prachtige illustraties en ornamenten. De anonieme kunstenaar werkte in de stijl van Willem Vrelant, een van de belangrijkste illustratoren van het Brugge van de tweede helft van de vijftiende eeuw.

Omdat dit topstuk dringend gerestaureerd moet worden en dus best niet te vaak meer wordt gemanipuleerd, heeft de Morgan Library het nu gedigitaliseerd. Op de site van de bib kan het van nabij worden bestudeerd. De viewer werkt een beetje stroef, maar met wat geduld gaat een wereld van middeleeuwse pracht voor u open.

In 1912 kocht de Amerikaanse miljonair Piermont Morgan een uniek middeleeuws handschrift; een gebedenboek dat in 1470 gemaakt werd in Brugge. Sindsdien bevinden 'The Black Hours' zich in de Morgan Library in New York. Het perkament van dit handschrift is zwart gemaakt en de tekst is in zilver en goud aangebracht. Vandaar de naam. Het geheel is verlucht met prachtige illustraties en ornamenten. De anonieme kunstenaar werkte in de stijl van Willem Vrelant, een van de belangrijkste illustratoren van het Brugge van de tweede helft van de vijftiende eeuw.Omdat dit topstuk dringend gerestaureerd moet worden en dus best niet te vaak meer wordt gemanipuleerd, heeft de Morgan Library het nu gedigitaliseerd. Op de site van de bib kan het van nabij worden bestudeerd. De viewer werkt een beetje stroef, maar met wat geduld gaat een wereld van middeleeuwse pracht voor u open.