Waar is de tijd dat men met wat velletjes papier, inkt, een paar nietjes en véél enthousiasme een tijdschrift kon maken. Nu de iPad op het toneel is verschenen, is dat oude ambacht misschien wel helemaal ten dode opgeschreven. De webtentoonstelling Tijdschriften in de Koninklijke Bibliotheek van Nederland komt dan ook net op tijd. De eerste Nederlandse publiekstijdschriften dateren uit de zeventiende eeuw en hadden namen als 'Nederlands Boekzaal van Europa' of 'Vaderlandsche letteroefeningen'. Ook satrische bladen waren erg populair

In de negentiende eeuw ontstaan damesbladen als 'Penélopé' mét handwerkpatronen. De jeugd krijgt leesvoer met 'Hollands penningmagazijn'. Na de tweede wereldoorlog is er geen houden meer aan: 'Libelle' en 'Donald Duck' zijn klassiekers die nog steeds bestaan. Op de Nederlandse 'Playboy' is het wachten tot de jaren trachtig en het 'one-woman'-blad 'Linda' is dan weer iets typisch voor de eeuwwisseling. Recent begonnen de grenzen tussen papier en web te vervagen. Zoals in deze rubriek. Eerst op Knack.be. Dan in Knack.

Waar is de tijd dat men met wat velletjes papier, inkt, een paar nietjes en véél enthousiasme een tijdschrift kon maken. Nu de iPad op het toneel is verschenen, is dat oude ambacht misschien wel helemaal ten dode opgeschreven. De webtentoonstelling Tijdschriften in de Koninklijke Bibliotheek van Nederland komt dan ook net op tijd. De eerste Nederlandse publiekstijdschriften dateren uit de zeventiende eeuw en hadden namen als 'Nederlands Boekzaal van Europa' of 'Vaderlandsche letteroefeningen'. Ook satrische bladen waren erg populair In de negentiende eeuw ontstaan damesbladen als 'Penélopé' mét handwerkpatronen. De jeugd krijgt leesvoer met 'Hollands penningmagazijn'. Na de tweede wereldoorlog is er geen houden meer aan: 'Libelle' en 'Donald Duck' zijn klassiekers die nog steeds bestaan. Op de Nederlandse 'Playboy' is het wachten tot de jaren trachtig en het 'one-woman'-blad 'Linda' is dan weer iets typisch voor de eeuwwisseling. Recent begonnen de grenzen tussen papier en web te vervagen. Zoals in deze rubriek. Eerst op Knack.be. Dan in Knack.