De internationale domeinnaambeheerder, The Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN) stemde vandaag, na jaren van wikken en wegen, in Singapore in met een uitbreiding van de generieke of algemene topleveldomeinnamen. Zo zijn er 22. Denk bijvoorbeeld aan .net, .com of .org. Naast die 22 algemene toplevelextensies zijn er ook nog ongeveer 250 topleveldomeinnamen voor landen zoals bijvoorbeeld .be. Maar die groep wordt niet uitgebreid.

Verandering op til

De goedgekeurde uitbreiding zal honderden nieuwe domeinextensies opleveren. Zo zullen merken hun eigen domeinnaam kunnen reserveren zoals .apple of .marlboro. Maar de naam kan en mag ook algemener zoals .pizza. Naast merken wordt verwacht dat ook landen, steden, particulieren en organisaties aanvragen zullen indienen voor bijzondere domeinnaamextensies. "ICANN heeft het namensysteem van het internet losgelaten op de menselijke verbeelding", zegt Rod Beckstrom, president en gedelegeerd bestuurder van ICANN. "De beslissing van vandaag respecteert de rechten van groepen om nieuwe topleveldomeinen in elke taal of script aan te maken. We hopen dat het domeinnamensysteem beter ten dienste van de mensen kan staan."

AanvragenICANN zet binnenkort een wereldwijde campagne in werking om mensen, landen en organisaties te informeren over de voorwaarden om een domeinnaam aan te vragen. De kostprijs voor het aanvragen van een naam zou 185.000 dollar bedragen en de aanvrager moet kunnen aantonen dat zijn domeinaanvraag legitiem is. Aanvragen voor nieuwe domeinnamen worden aanvaard vanaf 12 januari 2012 tot 12 april 2012. ICANN trok alvast honderden consultants aan om de aanvragen te controleren. (INM)

De internationale domeinnaambeheerder, The Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN) stemde vandaag, na jaren van wikken en wegen, in Singapore in met een uitbreiding van de generieke of algemene topleveldomeinnamen. Zo zijn er 22. Denk bijvoorbeeld aan .net, .com of .org. Naast die 22 algemene toplevelextensies zijn er ook nog ongeveer 250 topleveldomeinnamen voor landen zoals bijvoorbeeld .be. Maar die groep wordt niet uitgebreid.Verandering op til De goedgekeurde uitbreiding zal honderden nieuwe domeinextensies opleveren. Zo zullen merken hun eigen domeinnaam kunnen reserveren zoals .apple of .marlboro. Maar de naam kan en mag ook algemener zoals .pizza. Naast merken wordt verwacht dat ook landen, steden, particulieren en organisaties aanvragen zullen indienen voor bijzondere domeinnaamextensies. "ICANN heeft het namensysteem van het internet losgelaten op de menselijke verbeelding", zegt Rod Beckstrom, president en gedelegeerd bestuurder van ICANN. "De beslissing van vandaag respecteert de rechten van groepen om nieuwe topleveldomeinen in elke taal of script aan te maken. We hopen dat het domeinnamensysteem beter ten dienste van de mensen kan staan." AanvragenICANN zet binnenkort een wereldwijde campagne in werking om mensen, landen en organisaties te informeren over de voorwaarden om een domeinnaam aan te vragen. De kostprijs voor het aanvragen van een naam zou 185.000 dollar bedragen en de aanvrager moet kunnen aantonen dat zijn domeinaanvraag legitiem is. Aanvragen voor nieuwe domeinnamen worden aanvaard vanaf 12 januari 2012 tot 12 april 2012. ICANN trok alvast honderden consultants aan om de aanvragen te controleren. (INM)