Bij de opstanden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben machtshebbers al vaak geprobeerd het internet en de mobiele telefoonnetwerken plat te leggen. Zo kan de bevolking zich niet meer organiseren. Met de hulp van Westerse activisten en met actieve steun van de VS worden er netwerken gebouwd die de censuur kunnen omzeilen, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

Bij een van die projecten wordt een 'internetkoffer' gebouwd, waarbij de nodige netwerkinfrastructuur gemakkelijk kan worden vervoerd. Nadat die koffer is opgezet, kan het een redelijk groot gebied van internet voorzien. Ook worden er projecten gefinancierd die de rechtstreekse communicatie tussen gsm's, computers, etc... moet vergemakkelijken. Daarbij vermijden ze dat het verkeer over het netwerk moet verlopen dat in handen is van de censurerende instanties.

Ook in Afghanistan bouwt het Amerikaanse leger een eigen gsm-netwerk uit. De reguliere gsm-operatoren gaan vaak uit de lucht wanneer Taliban aanvallen pleegt omdat de Taliban het netwerk saboteert. (SF)

Bij de opstanden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben machtshebbers al vaak geprobeerd het internet en de mobiele telefoonnetwerken plat te leggen. Zo kan de bevolking zich niet meer organiseren. Met de hulp van Westerse activisten en met actieve steun van de VS worden er netwerken gebouwd die de censuur kunnen omzeilen, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. Bij een van die projecten wordt een 'internetkoffer' gebouwd, waarbij de nodige netwerkinfrastructuur gemakkelijk kan worden vervoerd. Nadat die koffer is opgezet, kan het een redelijk groot gebied van internet voorzien. Ook worden er projecten gefinancierd die de rechtstreekse communicatie tussen gsm's, computers, etc... moet vergemakkelijken. Daarbij vermijden ze dat het verkeer over het netwerk moet verlopen dat in handen is van de censurerende instanties. Ook in Afghanistan bouwt het Amerikaanse leger een eigen gsm-netwerk uit. De reguliere gsm-operatoren gaan vaak uit de lucht wanneer Taliban aanvallen pleegt omdat de Taliban het netwerk saboteert. (SF)