De tegenstanders van de komst van een vierde gsm-operator op de Belgische markt hebben al vierduizend handtekeningen verzameld. De Belgische regulator voor de postdiensten en de telecommunicatie (BIPT) wijst erop dat de procedure voor de toewijzing vastligt.

Volgende maand wordt de licentie geveild voor de vierde mobiele operator in België. Daarvoor is één kandidaat: de samenwerking tussen Telenet en het Waalse Tecteo.

Straling

De initiatiefnemers van de petitie, onder meer de organisaties Beperk de Straling en StralingsArmVlaanderen, stellen dat de duizenden nieuwe antennes de elektromagnetische straling verder zullen doen toenemen.

Daarnaast halen de organisaties studies aan die stellen dat de komst van een vierde operator de prijzen niet zal laten dalen, zoals de overheid hoopt.

Het BIPT is echter overtuigd van het positieve effect. Woordvoerder Dirk Appelmans: "Dat de tarieven omlaag gaan, is duidelijk gebleken in het verleden, bij de komst van Mobistar en Base."

Gsm

Operator Base neemt het op de microblogsite Twitter op voor zijn concurrent Telenet. "Zin of onzin als een gsm tot 10.000 maal meer straalt dan een mast?", vraagt Base zich af in een reactie op de petitie.

"De bezorgdheid van de burgers richt zich vooral op mobiele zendmasten op gebouwen, vaak in het midden van de stad. Maar de straling van gsm's is heel wat hoger dan die van antennes", stelt Base.

Ook Proximus wijst erop dat meer masten niet voor meer straling zorgen. "Hoe dichter de mast, hoe minder straling er wordt uitgezonden door het gsm-toestel", zegt woordvoerder Jan Margot. (Belga/KVDA)

De tegenstanders van de komst van een vierde gsm-operator op de Belgische markt hebben al vierduizend handtekeningen verzameld. De Belgische regulator voor de postdiensten en de telecommunicatie (BIPT) wijst erop dat de procedure voor de toewijzing vastligt. Volgende maand wordt de licentie geveild voor de vierde mobiele operator in België. Daarvoor is één kandidaat: de samenwerking tussen Telenet en het Waalse Tecteo. Straling De initiatiefnemers van de petitie, onder meer de organisaties Beperk de Straling en StralingsArmVlaanderen, stellen dat de duizenden nieuwe antennes de elektromagnetische straling verder zullen doen toenemen. Daarnaast halen de organisaties studies aan die stellen dat de komst van een vierde operator de prijzen niet zal laten dalen, zoals de overheid hoopt. Het BIPT is echter overtuigd van het positieve effect. Woordvoerder Dirk Appelmans: "Dat de tarieven omlaag gaan, is duidelijk gebleken in het verleden, bij de komst van Mobistar en Base." Gsm Operator Base neemt het op de microblogsite Twitter op voor zijn concurrent Telenet. "Zin of onzin als een gsm tot 10.000 maal meer straalt dan een mast?", vraagt Base zich af in een reactie op de petitie. "De bezorgdheid van de burgers richt zich vooral op mobiele zendmasten op gebouwen, vaak in het midden van de stad. Maar de straling van gsm's is heel wat hoger dan die van antennes", stelt Base. Ook Proximus wijst erop dat meer masten niet voor meer straling zorgen. "Hoe dichter de mast, hoe minder straling er wordt uitgezonden door het gsm-toestel", zegt woordvoerder Jan Margot. (Belga/KVDA)