Atlas werd gebouwd door Boston Dynamics, het bedrijf uit Massachusetts dat eerder ook al hoge ogen gooide met zijn robots die bovenop gebouwen springen, tegen loodrechte muren op klimmen of zich laten volpakken als ezels, en de vierpotige Cheetah, die 47 km/u haalt (het vorige snelheidsrecord voor robots met benen bedroeg 21 km/u.).

28 hydraulische gewrichten

Atlas heeft met zijn vier ledematen, torso en hoofd min of meer dezelfde lichaamsverhoudingen als een mens, stelt Boston Dynamics. Hij heeft 28 hydraulische gewrichten en kan zich twee verschillende soorten handen laten aanmeten.

De robot vindt zijn weg met een ingebouwde computer die gekoppeld is aan een hele reeks sensoren, waaronder LIDAR (zeg maar 'laser-radar'), de technologie die ook de chauffeurloze auto's van Google in hun eigen rijvak houdt.

Atlas zal deelnemen aan de 'Virtual Robotics Challenge' van DARPA, het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency. Zes teams van programmeurs krijgen nu de kans om de robot uit te rusten met algoritmes die hem in staat stellen om taken te volbrengen die kaderen in rampenbestrijding.

Drone op pootjes

Een robot die mensen uit noodsituaties redt, is natuurlijk een goeie zaak, maar uiteindelijk is DARPA een militair agentschap. Het stond doorheen de jaren mee in voor de ontwikkeling van onder andere stealth-vliegtuigen en ballistische kernraketten. Atlas is dan ook in eerste instantie een drone op pootjes.

Voor hij op het slagveld losgelaten kan worden, zullen er nog een hoop technologische hindernissen genomen moeten worden, maar het toont nog maar eens aan hoe snel militaire robottechnologie vooruit gaat. Eerder deze week slaagde een Amerikaanse drone er voor het eerst in om op eigen houtje op een vliegdekschip te landen.

Dat neemt niet weg dat burgerlijke toepassingen verre van ondenkbaar zijn. Ook een aantal niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken technologieën hebben hun wortels in DARPA-projecten. Daaronder: gps, het internet en Siri, de virtuele assistente op de iPhone.

Atlas werd gebouwd door Boston Dynamics, het bedrijf uit Massachusetts dat eerder ook al hoge ogen gooide met zijn robots die bovenop gebouwen springen, tegen loodrechte muren op klimmen of zich laten volpakken als ezels, en de vierpotige Cheetah, die 47 km/u haalt (het vorige snelheidsrecord voor robots met benen bedroeg 21 km/u.).28 hydraulische gewrichten Atlas heeft met zijn vier ledematen, torso en hoofd min of meer dezelfde lichaamsverhoudingen als een mens, stelt Boston Dynamics. Hij heeft 28 hydraulische gewrichten en kan zich twee verschillende soorten handen laten aanmeten. De robot vindt zijn weg met een ingebouwde computer die gekoppeld is aan een hele reeks sensoren, waaronder LIDAR (zeg maar 'laser-radar'), de technologie die ook de chauffeurloze auto's van Google in hun eigen rijvak houdt. Atlas zal deelnemen aan de 'Virtual Robotics Challenge' van DARPA, het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency. Zes teams van programmeurs krijgen nu de kans om de robot uit te rusten met algoritmes die hem in staat stellen om taken te volbrengen die kaderen in rampenbestrijding.Drone op pootjes Een robot die mensen uit noodsituaties redt, is natuurlijk een goeie zaak, maar uiteindelijk is DARPA een militair agentschap. Het stond doorheen de jaren mee in voor de ontwikkeling van onder andere stealth-vliegtuigen en ballistische kernraketten. Atlas is dan ook in eerste instantie een drone op pootjes. Voor hij op het slagveld losgelaten kan worden, zullen er nog een hoop technologische hindernissen genomen moeten worden, maar het toont nog maar eens aan hoe snel militaire robottechnologie vooruit gaat. Eerder deze week slaagde een Amerikaanse drone er voor het eerst in om op eigen houtje op een vliegdekschip te landen. Dat neemt niet weg dat burgerlijke toepassingen verre van ondenkbaar zijn. Ook een aantal niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken technologieën hebben hun wortels in DARPA-projecten. Daaronder: gps, het internet en Siri, de virtuele assistente op de iPhone.