De Franse president Nicolas Sarkozy is sinds afgelopen weekend het slachtoffer van een zogenaamde Googlebom. Wie zoekt naar de term 'trou du cul' - een grof scheldwoord - krijgt de officiële Facebookpagina van Sarkozy tussen de belangrijkste resultaten.

Een Googlebom is het gevolg van een groot aantal websites die met dezelfde linktekst naar een bepaald internetadres verwijzen. Die pagina wordt zo door Google beschouwd als een belangrijk resultaat voor de zoekterm in kwestie.

Door die praktijk kunnen grappenmakers soms vreemde resultaten uitlokken.

In een persbericht benadrukt Google zijn onpartijdigheid en objectiviteit. "De resultaten van de zoekmachine komen voort uit een algoritme dat onder andere webpagina's classificeert rekening houdend met de relatieve populariteit van sites die naar die pagina's linken," luidt het.

Miserable failure Nicolas Sarkozy is zeker niet de eerste regeringsleider die slachtoffer wordt van een Googlebom.

Zo leverde de zoekterm 'miserable failure' al de website van het Witte Huis als topresultaat op, zowel tijdens de ambtstermijn van George W. Bush als van Barack Obama. In Nederland werd Jan Peter Balkenende gelinkt aan 'raar kapsel'.

De Franse president Nicolas Sarkozy is sinds afgelopen weekend het slachtoffer van een zogenaamde Googlebom. Wie zoekt naar de term 'trou du cul' - een grof scheldwoord - krijgt de officiële Facebookpagina van Sarkozy tussen de belangrijkste resultaten. Een Googlebom is het gevolg van een groot aantal websites die met dezelfde linktekst naar een bepaald internetadres verwijzen. Die pagina wordt zo door Google beschouwd als een belangrijk resultaat voor de zoekterm in kwestie. Door die praktijk kunnen grappenmakers soms vreemde resultaten uitlokken. In een persbericht benadrukt Google zijn onpartijdigheid en objectiviteit. "De resultaten van de zoekmachine komen voort uit een algoritme dat onder andere webpagina's classificeert rekening houdend met de relatieve populariteit van sites die naar die pagina's linken," luidt het. Miserable failure Nicolas Sarkozy is zeker niet de eerste regeringsleider die slachtoffer wordt van een Googlebom. Zo leverde de zoekterm 'miserable failure' al de website van het Witte Huis als topresultaat op, zowel tijdens de ambtstermijn van George W. Bush als van Barack Obama. In Nederland werd Jan Peter Balkenende gelinkt aan 'raar kapsel'.