Informaticagigant Microsoft brengt eind dit jaar Windows Phone 8 op de markt, een nieuwe versie van zijn besturingssysteem voor mobiele telefoons. Dat heeft het bedrijf woensdag aangekondigd in San Francisco.

'Live tiles'
Windows Phone 8 heeft veel gemeen met Windows 8, het besturingssysteem voor pc's en tabletcomputers dat Microsoft na de zomer lanceert. "Als je Windows 8 gezien hebt, heb je waarschijnlijk gemerkt dat die gelijkenissen vertoont met Windows Phone", aldus Microsoft.

Alle versies van Windows zullen nu gebouwd worden rond 'live tiles': kleurige, interactieve tegeltjes op het homescherm die de gbruiker in één oogopslag de status van zijn e-mail, sociale netwerken en andere applicaties laten zien. De interface is ontworpen voor aanraakschermen en debuteerde op smartphones, maar zal ook op pc's terug te vinden zijn.

Voor ontwikkelaars zal het dus ook eenvoudiger worden om programma's te schrijven voor de verschillende soorten toestellen.

Ver achterop

Microsoft had in het eerste kwartaal een marktaandeel van 2,2 procent op de markt van de besturingssystemen voor mobiele telefoons. Het kwam daarmee ver achter Android van Google en iOS van Apple.

Windows Phone 8 zal draaien op telefoons van de merken Huawei, Samsung, HTC en ook Nokia, dat zijn hele smartphonetoekomst verbindt aan het Windows-platform.

Vorige week onthulde Microsoft zijn tabletcomputer 'Surface', een andere speerpunt in zijn strategie om mee te tellen in het tijdperk van mobiele technologie en aanraakschermen. (Belga/TV)

Informaticagigant Microsoft brengt eind dit jaar Windows Phone 8 op de markt, een nieuwe versie van zijn besturingssysteem voor mobiele telefoons. Dat heeft het bedrijf woensdag aangekondigd in San Francisco.'Live tiles' Windows Phone 8 heeft veel gemeen met Windows 8, het besturingssysteem voor pc's en tabletcomputers dat Microsoft na de zomer lanceert. "Als je Windows 8 gezien hebt, heb je waarschijnlijk gemerkt dat die gelijkenissen vertoont met Windows Phone", aldus Microsoft. Alle versies van Windows zullen nu gebouwd worden rond 'live tiles': kleurige, interactieve tegeltjes op het homescherm die de gbruiker in één oogopslag de status van zijn e-mail, sociale netwerken en andere applicaties laten zien. De interface is ontworpen voor aanraakschermen en debuteerde op smartphones, maar zal ook op pc's terug te vinden zijn. Voor ontwikkelaars zal het dus ook eenvoudiger worden om programma's te schrijven voor de verschillende soorten toestellen. Ver achterop Microsoft had in het eerste kwartaal een marktaandeel van 2,2 procent op de markt van de besturingssystemen voor mobiele telefoons. Het kwam daarmee ver achter Android van Google en iOS van Apple. Windows Phone 8 zal draaien op telefoons van de merken Huawei, Samsung, HTC en ook Nokia, dat zijn hele smartphonetoekomst verbindt aan het Windows-platform. Vorige week onthulde Microsoft zijn tabletcomputer 'Surface', een andere speerpunt in zijn strategie om mee te tellen in het tijdperk van mobiele technologie en aanraakschermen. (Belga/TV)