Voor alle duidelijkheid: volgens de onderzoekers Alasdair Allan en Pete Warden is er op dit moment geen enkel bewijs of Apple iets met die data aanvangt en of die data effectief naar een derde partij wordt gezonden.

Op de toestellen, die het iOS4-besturingsysteem hebben, staat een bestandje met coördinaten en het tijdstip. Alles wat je nodig hebt om je omzwervingen te traceren. Volgens de experts wordt die data enkel verspreid bij het maken van back-ups in de iTunes-software op de pc van de eigenaar.

Ze raden daarom in iTunes de optie aan te vinken zodat back-ups van de toestellen beveiligd zijn. Zo zijn die bij verlies van de pc moeilijker te kraken.

Het is onduidelijk wat de reden is voor de opslag. Van Apple kregen de onderzoekers nog geen reactie. Een van de onderzoekers heeft een programma gemaakt waarbij gebruikers hun stappen kunnen traceren.

Doordat Apple de whereabouts op het toestel en via de backups op een pc opslaat, loopt de eigenaar het risico dat die gegevens kunnen worden misbruikt.

Overigens houden gsm-operatoren ook de whereabouts van toestellen op hun netwerk bij. Die informatie is niet vrij te consulteren. (SF)

Voor alle duidelijkheid: volgens de onderzoekers Alasdair Allan en Pete Warden is er op dit moment geen enkel bewijs of Apple iets met die data aanvangt en of die data effectief naar een derde partij wordt gezonden. Op de toestellen, die het iOS4-besturingsysteem hebben, staat een bestandje met coördinaten en het tijdstip. Alles wat je nodig hebt om je omzwervingen te traceren. Volgens de experts wordt die data enkel verspreid bij het maken van back-ups in de iTunes-software op de pc van de eigenaar. Ze raden daarom in iTunes de optie aan te vinken zodat back-ups van de toestellen beveiligd zijn. Zo zijn die bij verlies van de pc moeilijker te kraken. Het is onduidelijk wat de reden is voor de opslag. Van Apple kregen de onderzoekers nog geen reactie. Een van de onderzoekers heeft een programma gemaakt waarbij gebruikers hun stappen kunnen traceren. Doordat Apple de whereabouts op het toestel en via de backups op een pc opslaat, loopt de eigenaar het risico dat die gegevens kunnen worden misbruikt. Overigens houden gsm-operatoren ook de whereabouts van toestellen op hun netwerk bij. Die informatie is niet vrij te consulteren. (SF)