Heel wat Belgen hebben een probleem met Google Street View, de toepassing met foto's van straten en huizen die Google

in ons land lanceerde. Bij de Belgische privacycommissie komen heel wat telefoontjes en e-mails binnen, zegt woordvoerster Eva Wiertz.

De klachten komen van burgers die hun huis liever niet zien verschijnen op Street View of die zichzelf herkenbaar op de foto's zagen, zegt Wiertz. Dat laatste zou eigenlijk niet mogen, want de software maakt gezichten en nummerplaten normaal gezien onherkenbaar.

Wie ontevreden is, richt zich volgens de woordvoerster best eerst tot Google. Onderaan de foto's heeft het bedrijf immers een link

geplaatst om problemen te melden, en de internetgigant zou zich "niet onwillig" opstellen. Als dat toch niets oplevert, kan de

privacycommissie zich alsnog over de zaak ontfermen.

Bij Google bevestigt woordvoerster Tineke Meijerman dat problemen op een eenvoudige manier gemeld kunnen worden via de link op de website. Eerst gaat het bedrijf dan na of het niet om een grap gaat, om de foto vervolgens zo snel mogelijk aan te passen, legt Meijerman uit. Hoe snel dat dan precies gaat, kon ze niet zeggen. Ook over het aantal problemen dat Belgen al meldden, had ze geen informatie.

De politievakbond Sypol uitte ook al zijn bezorgdheid over de toepassing. Criminelen zouden het systeem immers kunnen gebruiken om een inbraak, homejacking of tigerkidnapping te plannen. (Belga/TE)

Heel wat Belgen hebben een probleem met Google Street View, de toepassing met foto's van straten en huizen die Google in ons land lanceerde. Bij de Belgische privacycommissie komen heel wat telefoontjes en e-mails binnen, zegt woordvoerster Eva Wiertz. De klachten komen van burgers die hun huis liever niet zien verschijnen op Street View of die zichzelf herkenbaar op de foto's zagen, zegt Wiertz. Dat laatste zou eigenlijk niet mogen, want de software maakt gezichten en nummerplaten normaal gezien onherkenbaar. Wie ontevreden is, richt zich volgens de woordvoerster best eerst tot Google. Onderaan de foto's heeft het bedrijf immers een link geplaatst om problemen te melden, en de internetgigant zou zich "niet onwillig" opstellen. Als dat toch niets oplevert, kan de privacycommissie zich alsnog over de zaak ontfermen. Bij Google bevestigt woordvoerster Tineke Meijerman dat problemen op een eenvoudige manier gemeld kunnen worden via de link op de website. Eerst gaat het bedrijf dan na of het niet om een grap gaat, om de foto vervolgens zo snel mogelijk aan te passen, legt Meijerman uit. Hoe snel dat dan precies gaat, kon ze niet zeggen. Ook over het aantal problemen dat Belgen al meldden, had ze geen informatie. De politievakbond Sypol uitte ook al zijn bezorgdheid over de toepassing. Criminelen zouden het systeem immers kunnen gebruiken om een inbraak, homejacking of tigerkidnapping te plannen. (Belga/TE)