De zoekmachine Google heeft een kaart online geplaatst die toont hoe vaak overheden informatie opvragen over bepaalde personen en hoeveel verzoeken ze indienen om iets van het web te halen.

Het is de eerste keer dat Google zoveel informatie vrijgeeft over aanvragen van diverse overheden. Het bedrijft hoopt dat de kaart leidt tot meer transparantie en minder censuur. Die strijd voert de zoekmachine al een tijdje met China.

Brazilië staat bovenaan in de statistieken met 3.663 aanvragen tot informatie en 291 verzoeken om informatie te verwijderen. Ook uit de gegevens blijkt dat de Belgische overheid al 67 keer gegevens opvroeg. Ze heeft ook minder dan tien keer gevraagd om informatie te verwijderen maar die verzoeken willigde Google nooit in.

Ironisch genoeg staat er in de statistieken bij China enkel een vraagteken. Dat komt omdat het land namelijk zelf de zoekresultaten filtert om te bepalen wat de inwoners wel of niet mogen zien.

De aanvragen dateren van 1 juli tot en met 31 december 2009. De bedoeling is dat de kaart om de zes maanden vernieuwd wordt.

Privacy

Google lag de laatste tijd vaak onder vuur omdat het de privacy van zijn gebruikers niet genoeg respecteert. Nochtans beweert de zoekmachine dat de privacy een van zijn belangrijkste prioriteiten is.

Zo stapte het bedrijf al eens naar de rechtbank om te voorkomen dat het Amerikaanse departement van Justitie een lijst met de zoekaanvragen van inwoners in handen kreeg.

De zoekmachine Google heeft een kaart online geplaatst die toont hoe vaak overheden informatie opvragen over bepaalde personen en hoeveel verzoeken ze indienen om iets van het web te halen. Het is de eerste keer dat Google zoveel informatie vrijgeeft over aanvragen van diverse overheden. Het bedrijft hoopt dat de kaart leidt tot meer transparantie en minder censuur. Die strijd voert de zoekmachine al een tijdje met China. Brazilië staat bovenaan in de statistieken met 3.663 aanvragen tot informatie en 291 verzoeken om informatie te verwijderen. Ook uit de gegevens blijkt dat de Belgische overheid al 67 keer gegevens opvroeg. Ze heeft ook minder dan tien keer gevraagd om informatie te verwijderen maar die verzoeken willigde Google nooit in. Ironisch genoeg staat er in de statistieken bij China enkel een vraagteken. Dat komt omdat het land namelijk zelf de zoekresultaten filtert om te bepalen wat de inwoners wel of niet mogen zien. De aanvragen dateren van 1 juli tot en met 31 december 2009. De bedoeling is dat de kaart om de zes maanden vernieuwd wordt. Privacy Google lag de laatste tijd vaak onder vuur omdat het de privacy van zijn gebruikers niet genoeg respecteert. Nochtans beweert de zoekmachine dat de privacy een van zijn belangrijkste prioriteiten is. Zo stapte het bedrijf al eens naar de rechtbank om te voorkomen dat het Amerikaanse departement van Justitie een lijst met de zoekaanvragen van inwoners in handen kreeg.