De lancering van de Europese GPS zit op schema, zegt eurocommissaris voor Industrie Antonio Tajani. De eerste twee satellieten worden op 20 oktober de ruimte in gestuurd vanop de Europese ruimtebasis Kourou in Frans-Guinea. Volgens Tajani zal het systeem uiteindelijk minder kosten dan initieel begroot.

"We voeren de timing op en snijden in de kosten", zei Tajani op een persconferentie. "We zullen niet de volledige 3,4 miljard euro gebruiken" die begroot waren voor de jaren 2007-2013. De Europese partners moesten de jongste jaren al meermaals dieper in de buidel tasten dan gepland.

Galileo moet normaal gezien in 2014 - onder beperkte vorm - in werking treden. In totaal zijn er achttien satellieten nodig, die tegen 2019 allemaal in een baan om de aarde zouden moeten hangen.

Het systeem zal Europa van een "zeer accuraat, gegarandeerd GPS-systeem" voorzien, maar moet het oude continent vooral "onafhankelijk maken in een technologie die steeds kritieker wordt, ook in strategische domeinen als elektriciteitsdistributie en telecommunicatie", aldus Tajani. (Belga/TE)

De lancering van de Europese GPS zit op schema, zegt eurocommissaris voor Industrie Antonio Tajani. De eerste twee satellieten worden op 20 oktober de ruimte in gestuurd vanop de Europese ruimtebasis Kourou in Frans-Guinea. Volgens Tajani zal het systeem uiteindelijk minder kosten dan initieel begroot. "We voeren de timing op en snijden in de kosten", zei Tajani op een persconferentie. "We zullen niet de volledige 3,4 miljard euro gebruiken" die begroot waren voor de jaren 2007-2013. De Europese partners moesten de jongste jaren al meermaals dieper in de buidel tasten dan gepland. Galileo moet normaal gezien in 2014 - onder beperkte vorm - in werking treden. In totaal zijn er achttien satellieten nodig, die tegen 2019 allemaal in een baan om de aarde zouden moeten hangen. Het systeem zal Europa van een "zeer accuraat, gegarandeerd GPS-systeem" voorzien, maar moet het oude continent vooral "onafhankelijk maken in een technologie die steeds kritieker wordt, ook in strategische domeinen als elektriciteitsdistributie en telecommunicatie", aldus Tajani. (Belga/TE)