Bijna zes jaar na de lancering van digitale televisie in België hebben de verschillende aanbieders samen 2,9 miljoen abonnees. In Vlaanderen kijkt bijna driekwart van de gezinnen digitaal naar televisie, schat professor Erik Dejonghe van de Universiteit Gent.

De grootste speler is Telenet, dat actief is in Vlaanderen en Brussel. Telenet telde eind maart 1,29 miljoen abonnees voor digitale televisie. Dat blijkt uit een rondvraag van persbureau Belga. Belgacom had op hetzelfde moment 1,03 miljoen klanten voor zijn Belgacom TV in België.

Bij het Waalse Voo waren er in november 350.000 klanten en bij Numéricable, actief in de regio Brussel, zouden dat er 80.000 zijn. TV Vlaanderen/TéléSat, dat digitale tv aanbiedt via satelliet, spreekt van 125.000 abonnees en Mobistar, dat in september een eigen tv-aanbod lanceerde via satelliet, had eind maart bijna 17.000 tv-klanten. Bij de kleine aanbieder Billi kon niemand worden bereikt.

Groei vertraagt Professor Dejonghe, die de evolutie van digitale tv opvolgt, raamt de penetratie in Vlaanderen op 72 procent. "Sinds midden 2010 vertraagt de groei van digitale tv in Vlaanderen", zegt hij. Tijdens het topjaar 2009 bedroeg de groei op jaarbasis 16 procent, nu is dat nog 12 procent.

Die groeivertraging is niet abnormaal volgens Dejonghe. "De nieuwe digitale gezinnen behoren tot de 'late meerderheid', die minder belang hecht aan de technische kwaliteit van televisie en aan het uitgesteld kijken", zegt hij. (Belga/KVDA)

Bijna zes jaar na de lancering van digitale televisie in België hebben de verschillende aanbieders samen 2,9 miljoen abonnees. In Vlaanderen kijkt bijna driekwart van de gezinnen digitaal naar televisie, schat professor Erik Dejonghe van de Universiteit Gent. De grootste speler is Telenet, dat actief is in Vlaanderen en Brussel. Telenet telde eind maart 1,29 miljoen abonnees voor digitale televisie. Dat blijkt uit een rondvraag van persbureau Belga. Belgacom had op hetzelfde moment 1,03 miljoen klanten voor zijn Belgacom TV in België. Bij het Waalse Voo waren er in november 350.000 klanten en bij Numéricable, actief in de regio Brussel, zouden dat er 80.000 zijn. TV Vlaanderen/TéléSat, dat digitale tv aanbiedt via satelliet, spreekt van 125.000 abonnees en Mobistar, dat in september een eigen tv-aanbod lanceerde via satelliet, had eind maart bijna 17.000 tv-klanten. Bij de kleine aanbieder Billi kon niemand worden bereikt. Groei vertraagt Professor Dejonghe, die de evolutie van digitale tv opvolgt, raamt de penetratie in Vlaanderen op 72 procent. "Sinds midden 2010 vertraagt de groei van digitale tv in Vlaanderen", zegt hij. Tijdens het topjaar 2009 bedroeg de groei op jaarbasis 16 procent, nu is dat nog 12 procent. Die groeivertraging is niet abnormaal volgens Dejonghe. "De nieuwe digitale gezinnen behoren tot de 'late meerderheid', die minder belang hecht aan de technische kwaliteit van televisie en aan het uitgesteld kijken", zegt hij. (Belga/KVDA)