Electronicagigant Apple heeft een actualisering van haar software doorgevoerd, waardoor eigenaars van een iPhone of een iPad voortaan de omstreden opslag van locatiegegevens kunnen uitschakelen.

Nadat bekend raakte dat sommige toestellen van Apple gegevens bijhouden over de locaties waar de gebruikers zich hebben begeven en na twee rechtszaken over de kwestie, brak een storm van protest uit.

In een mededeling weerlegde Apple de aanklacht. "Apple traceert de locatie van je iPhone niet" klonk het. "Het heeft dat nooit gedaan en zal dat ook nooit doen." Volgens het bedrijf hebben de geografische gegevens die de onderzoekers ontdekten op de iPhone, niets te maken met de locatie van het toestel, maar gaat het om de locatie van WiFi-hotspots of gsm-masten rond het toestel. Apple kan een gebruiker niet lokaliseren op basis van de gegevens, luidde het.

Door de kosteloze update van de iOS-software vermindert Apple de zogenaamde crowd-sourced database met WiFi-hotspot- en gsm-mastgegevens die in de cache van iPhones wordt opgeslagen, wordt er geen back-up meer gemaakt van deze cache, die versleuteld wordt, en wordt de cache helemaal verwijderd zodra een gebruiker de locatievoorzieningen uitschakelt. (Belga)

Electronicagigant Apple heeft een actualisering van haar software doorgevoerd, waardoor eigenaars van een iPhone of een iPad voortaan de omstreden opslag van locatiegegevens kunnen uitschakelen. Nadat bekend raakte dat sommige toestellen van Apple gegevens bijhouden over de locaties waar de gebruikers zich hebben begeven en na twee rechtszaken over de kwestie, brak een storm van protest uit. In een mededeling weerlegde Apple de aanklacht. "Apple traceert de locatie van je iPhone niet" klonk het. "Het heeft dat nooit gedaan en zal dat ook nooit doen." Volgens het bedrijf hebben de geografische gegevens die de onderzoekers ontdekten op de iPhone, niets te maken met de locatie van het toestel, maar gaat het om de locatie van WiFi-hotspots of gsm-masten rond het toestel. Apple kan een gebruiker niet lokaliseren op basis van de gegevens, luidde het. Door de kosteloze update van de iOS-software vermindert Apple de zogenaamde crowd-sourced database met WiFi-hotspot- en gsm-mastgegevens die in de cache van iPhones wordt opgeslagen, wordt er geen back-up meer gemaakt van deze cache, die versleuteld wordt, en wordt de cache helemaal verwijderd zodra een gebruiker de locatievoorzieningen uitschakelt. (Belga)