De Tsjechische eerste minister Bohuslav Sobotka heeft vandaag aangekondigd dat hij ontslag neemt. Dat betekent meteen ook het einde van zijn centrumlinkse regering. Aanleiding van zijn ontslag zijn de aanslepende beschuldigingen van fiscale fraude tegen zijn minister van Financiën Andrej Babis. Die laatste ontkent met klem de beschuldigingen en weigert op te stappen. Sobotka vindt het echter 'ontoelaatbaar' dat Babis aanblijft.

Babis is voorzitter van de liberaal-populistische ANO, coalitiepartner van Sobotka, en een invloedrijk miljardair. De Tsjechische president Milos Zeman moet het ontslag nog officieel aanvaarden. In principe zijn er op 20 en 21 oktober parlementsverkiezingen in Tsjechië. Naast de sociaaldemocraten van Sobotka en ANO zitten de christendemocraten (KDU-CSL) in de Tsjechische regering.

De Tsjechische eerste minister Bohuslav Sobotka heeft vandaag aangekondigd dat hij ontslag neemt. Dat betekent meteen ook het einde van zijn centrumlinkse regering. Aanleiding van zijn ontslag zijn de aanslepende beschuldigingen van fiscale fraude tegen zijn minister van Financiën Andrej Babis. Die laatste ontkent met klem de beschuldigingen en weigert op te stappen. Sobotka vindt het echter 'ontoelaatbaar' dat Babis aanblijft. Babis is voorzitter van de liberaal-populistische ANO, coalitiepartner van Sobotka, en een invloedrijk miljardair. De Tsjechische president Milos Zeman moet het ontslag nog officieel aanvaarden. In principe zijn er op 20 en 21 oktober parlementsverkiezingen in Tsjechië. Naast de sociaaldemocraten van Sobotka en ANO zitten de christendemocraten (KDU-CSL) in de Tsjechische regering.