Premier verdedigt CETA en Europees project in Montreal

Charles Michel © Belga

Premier Charles Michel heeft bij de start van zijn driedaags bezoek aan Canada een aantal pistes voorgesteld om het Europees project nieuwe zuurstof te geven. Hij wees er op het ondernemingsvriendelijk economisch model van België en hij had gaf een knipoog naar CETA, het Europees-Canadees vrijhandelsakkoord.

Premier Charles Michel is in Canda voor een driedaags bezoek, waar hij onder meer het omstreden CETA-vrijhandelsakkoord zal bespreken. ‘Men zegt me dat men in Canada veel over België heeft gepraat bij de ondertekening van het verdrag. Ik weet niet of dat zo is, maar in België hebben we wel veel over Canada gepraat. Dat heeft me overigens een aantal nachten met Justin Trudeau gekost … aan de telefoon’, zei Michel, die erop wees dat het CETA-verdrag een voorbeeldfunctie heeft door de ‘erkenning van sociale en milieuwaarden’.

De premier zei dat hij verheugd was dat na enkele dagen van tegenkantingen door Wallonië de voorlopige inwerkingtreding van het verdrag nakende is. Premier Michel is ervan overtuigd dat de Belgische federale regering haar geloofwaardigheid in Canada heeft versterkt door de moeilijkheden met Wallonië in enkele dagen op te lossen, zo verklaarde hij aan Belga.

De premier werd ingeleid door Paul Desmarais jr., die via Pergesa samen met de familie Frère de holding GBL controleert. Desmarais benadrukte dat Canada veel waarde hechtte aan de steun en ratificatie van CETA door België. Hij erkende dat het Belgisch verzet tegen CETA en de Waalse weigering om het akkoord te tekenen bij de transatlantische ondernemerswereld als een schok ervaren werd. België en Canada lijken sterk op elkaar en België is een ideaal land om handel te drijven met Europa. ‘Als twee gelijkaardige landen daar niet in slagen, is dat ontmoedigend’, aldus Desmarais. ‘Als men akkoord sluit, zijn er steeds problemen, maar dat is niets in vergelijking met de kansen op vooruitgang en de uitwisseling tussen onze twee landen. Dat is een historische kans, die we moeten grijpen, in het belang van beide continenten’.

In zijn toespraak zei Charles Michel nog dat de brexit moet gerespecteerd wordt, aangezien het om een keuze gaat die via het algemeen stemrecht is gemaakt. Nochtans was de beslissing een ‘politieke elektroshock’ voor de Europese leiders, die een aantal gevolgen zal hebben en een impact op talrijke economische actoren.

‘Canadese en Amerikaanse bedrijven die zich in Groot-Brittannië gevestigd hebben om toegang te hebben tot een markt van 500 miljoen consumenten, bevinden zich na de brexit in een markt van 65 miljoen consumenten. Aan die ondernemingen zeg ik: welkom in België!’, stelde de premier. Hij prees ons land als de toegangspoort tot de Europese Unie, gelegen in het hart van Europa, ‘met de beste bieren en chocolade ter wereld, en de Belgen zijn de sympathiekste mensen van Europa’.

De premier verdedigde ook het Europese project in een wereld in verandering, met zijn brandhaarden, Amerikaanse verkiezingen ‘die ons met een aantal vragen laat’, en het internationale terrorisme. Europa moet hier haar onaantastbare waarden tegenover stellen. Het Europese project heeft sinds enkele jaren wat van zijn glans verloren ‘door een aantal populistische bewegingen’, maar dat is aan het veranderen.

Michel is bereid om ‘zijn mouwen op te stropen’ om samen met zijn Europese collega’s zoals de nieuwe Franse premier aan de nieuwe ambities van het project te werken. De hervormingen van de EU moet zich richten op besparingen, structurele hervormingen en investeringen. Wat het ondernemingsvriendelijk klimaat van België betreft, herhaalde Charles Michel het mantra van de regering ‘jobs, jobs, jobs’ en verwees hij naar de plannen voor een investeringspact van 60 miljard euro tegen 2030. Charles Michel reist vrijdag door naar Ottawa, waar hij een ontmoeting heeft met zijn Canadese collega Justin Trudeau.

Lees ook: Keldert Magnette alsnog het CETA-akkoord?

Partner Content