Het is en blijft de ambitie van Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans om de kinderarmoede in Vlaanderen tegen 2020 te halveren. "Ja, ik hou vast aan die cijfers en die ambitie. Gaat dat makkelijk zijn? Neen", zo zei de N-VA-minister donderdag in het Vlaams Parlement waar ze toelichting gaf bij het voortgangsrapport van het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding (VAPA). Mee op basis van dat voortgangsrapport komt er binnenkort een bijsturing van het beleid.

Minister Homans liet begin vorige week al verstaan dat het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding (VAPA) "op kruissnelheid" zit. Die boodschap herhaalde ze donderdag in het Vlaams Parlement. "Van de 161 acties in het VAPA is 94 procent lopend, uitgevoerd of uitgebreid. We zitten dus op schema", aldus Homans. Dat betekent volgens de N-VA-minister niet dat de Vlaamse regering op haar lauweren mag rusten. "Alles kan beter. Niet alle doelen zijn bereikt. We zullen nog wat tandjes moeten bijsteken", erkende Homans. Zeker als het de ambitie blijft om het aantal personen in armoede tegen 2020 met 30 procent te verminderen en de kinderarmoede tegen dan ook te halveren.

Aan die ambitie verandert niets, zo antwoordde Homans op vragen van oppositieleden Bart Van Malderen (sp.a) en An Moerenhout (Groen). Van Malderen bekritiseerde vorige week het geleverde werk van Homans. "Wat baat het om in jezelf in een voortgangsrapport op de borst te kloppen omdat er zogezegd 136 acties 'in uitvoering' zijn, als iedereen weet dat daarbij ook de geflopte 1-euromaaltijden horen? Dat zelfverklaarde speerpunt van het armoedebeleid bereikt welgeteld 75 kinderen per dag", aldus Van Malderen. Homans vindt echter niet dat haar beleid mag worden gekarikaturiseerd. "Als er één beleidsdomein is waar we die ambitie moeten tonen, is het armoedebestrijding. Dus ja, ik hou vast aan die cijfers. Gaat dat gemakkelijk zijn? Neen", klonk het.

Dat het niet makkelijk zal worden, heeft volgens de minister onder meer te maken met de gewijzigde context tegenover 2008 toen de doelstellingen werden ingeschreven in het Pact 2020. "Er is onder meer de veranderde economische conjunctuur en er is de impact van de vluchtelingencrisis", klonk het. Parlementsleden Van Malderen en Moerenhout vinden het goed dat de minister vasthoudt aan de vooropgestelde ambities, maar vragen de minister een ambitieuzer beleid te voeren. "Ik zou willen dat u ook de nodige acties koppelt aan die ambitie", aldus Van Malderen. " Volgens Groen-politica Moerenhout volgt de echte test binnenkort wanneer de regering met een bijgestuurde aanpak op de proppen komt. Normaal gezien moet die bijsturing begin juli klaar zijn.

Het is en blijft de ambitie van Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans om de kinderarmoede in Vlaanderen tegen 2020 te halveren. "Ja, ik hou vast aan die cijfers en die ambitie. Gaat dat makkelijk zijn? Neen", zo zei de N-VA-minister donderdag in het Vlaams Parlement waar ze toelichting gaf bij het voortgangsrapport van het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding (VAPA). Mee op basis van dat voortgangsrapport komt er binnenkort een bijsturing van het beleid.Minister Homans liet begin vorige week al verstaan dat het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding (VAPA) "op kruissnelheid" zit. Die boodschap herhaalde ze donderdag in het Vlaams Parlement. "Van de 161 acties in het VAPA is 94 procent lopend, uitgevoerd of uitgebreid. We zitten dus op schema", aldus Homans. Dat betekent volgens de N-VA-minister niet dat de Vlaamse regering op haar lauweren mag rusten. "Alles kan beter. Niet alle doelen zijn bereikt. We zullen nog wat tandjes moeten bijsteken", erkende Homans. Zeker als het de ambitie blijft om het aantal personen in armoede tegen 2020 met 30 procent te verminderen en de kinderarmoede tegen dan ook te halveren.Aan die ambitie verandert niets, zo antwoordde Homans op vragen van oppositieleden Bart Van Malderen (sp.a) en An Moerenhout (Groen). Van Malderen bekritiseerde vorige week het geleverde werk van Homans. "Wat baat het om in jezelf in een voortgangsrapport op de borst te kloppen omdat er zogezegd 136 acties 'in uitvoering' zijn, als iedereen weet dat daarbij ook de geflopte 1-euromaaltijden horen? Dat zelfverklaarde speerpunt van het armoedebeleid bereikt welgeteld 75 kinderen per dag", aldus Van Malderen. Homans vindt echter niet dat haar beleid mag worden gekarikaturiseerd. "Als er één beleidsdomein is waar we die ambitie moeten tonen, is het armoedebestrijding. Dus ja, ik hou vast aan die cijfers. Gaat dat gemakkelijk zijn? Neen", klonk het. Dat het niet makkelijk zal worden, heeft volgens de minister onder meer te maken met de gewijzigde context tegenover 2008 toen de doelstellingen werden ingeschreven in het Pact 2020. "Er is onder meer de veranderde economische conjunctuur en er is de impact van de vluchtelingencrisis", klonk het. Parlementsleden Van Malderen en Moerenhout vinden het goed dat de minister vasthoudt aan de vooropgestelde ambities, maar vragen de minister een ambitieuzer beleid te voeren. "Ik zou willen dat u ook de nodige acties koppelt aan die ambitie", aldus Van Malderen. " Volgens Groen-politica Moerenhout volgt de echte test binnenkort wanneer de regering met een bijgestuurde aanpak op de proppen komt. Normaal gezien moet die bijsturing begin juli klaar zijn.