Deze namiddag kruisden Herman De Croo (Open VLD) en voorzitter van de Franstalige PTB Raoul Hedebouw de degens in 'Meulemeester in Debat'. Beide heren vinden dat er daadwerkelijk een cultuuromslag moet komen in de politiek. Zowel De Croo als Hedebouw zijn dan ook niet te spreken over de schandalen die het afgelopen jaar aan de oppervlakte zijn gekomen.

'De tactiek van het cdH om de PS in drie regeringen te laten vallen is slechts een politiek schijnmanoeuvre. De partij heeft dertig jaar lang mee in de pot confituur gegraaid, en plots pleiten ze voor politieke vernieuwing', zegt Hedebouw.

De Croo meent dat het cdH al langer uit de coalitie met de PS wilde stappen. 'De boot was aan het zinken, en cdH wilde niet mee ondergaan', klinkt het.

Hedebouw is wel van mening dat de zogenaamde graaicultuur niet enkel een Franstalig probleem is. 'Kijk maar naar Publipart en Publilec in Gent. Of de burgemeester van Ukkel die €319.000 per jaar ontving. Om nog maar te zwijgen over Koen Kennis (NV-A) die meespeelt in de Champions League van de cumul.'

Hedebouw ziet een simpele oplossing, namelijk dat alle politici zowel hun openbare als hun private inkomsten moeten publiceren opdat iedereen weet hoeveel ze daadwerkelijk verdienen. 'Bovendien zijn de politici van de gevestigde partijen totaal wereldvreemd geworden', zegt Hedebouw. 'Als politici de belastingen verhogen, maar zelf meer dan €15.000 verdienen, voelen ze niks van die maatregelen. Maar plaats u maar eens in de schoenen van een leerkracht. Die voelt zulke zaken wel in de portefeuille.'

Volgens Hedebouw is het loon van een parlementslid, momenteel ongeveer €5.500 netto, een pak te hoog. 'Er komen daar bovendien nog een heleboel mandaten bij. Met dat loon zit je ruim boven het gemiddelde loon van een Vlaming. Politici mogen wel meer verdienen, maar nu is het disproportioneel.'

De Croo verdedigt dat hij er nooit een probleem van heeft gemaakt om zijn inkomsten te openbaren. Ook hij vindt dat politiek een roeping moet zijn en niet louter om het geldt mag draaien. Hij waarschuwt wel voor een vorm van fincanieel exhibitionisme, die onder impuls van partijen zoals de PvdA enkel maar tot afgunst zal leiden.

Bovendien vreest De Croo dat als de lonen te laag zouden worden, dat de politiek er niet meer in zal slagen om voldoende talenten aan te trekken die degelijk kunnen besturen.

Bekijk hier het volledige debat tussen Hedebouw en De Croo:

Deze namiddag kruisden Herman De Croo (Open VLD) en voorzitter van de Franstalige PTB Raoul Hedebouw de degens in 'Meulemeester in Debat'. Beide heren vinden dat er daadwerkelijk een cultuuromslag moet komen in de politiek. Zowel De Croo als Hedebouw zijn dan ook niet te spreken over de schandalen die het afgelopen jaar aan de oppervlakte zijn gekomen.'De tactiek van het cdH om de PS in drie regeringen te laten vallen is slechts een politiek schijnmanoeuvre. De partij heeft dertig jaar lang mee in de pot confituur gegraaid, en plots pleiten ze voor politieke vernieuwing', zegt Hedebouw. De Croo meent dat het cdH al langer uit de coalitie met de PS wilde stappen. 'De boot was aan het zinken, en cdH wilde niet mee ondergaan', klinkt het. Hedebouw is wel van mening dat de zogenaamde graaicultuur niet enkel een Franstalig probleem is. 'Kijk maar naar Publipart en Publilec in Gent. Of de burgemeester van Ukkel die €319.000 per jaar ontving. Om nog maar te zwijgen over Koen Kennis (NV-A) die meespeelt in de Champions League van de cumul.'Hedebouw ziet een simpele oplossing, namelijk dat alle politici zowel hun openbare als hun private inkomsten moeten publiceren opdat iedereen weet hoeveel ze daadwerkelijk verdienen. 'Bovendien zijn de politici van de gevestigde partijen totaal wereldvreemd geworden', zegt Hedebouw. 'Als politici de belastingen verhogen, maar zelf meer dan €15.000 verdienen, voelen ze niks van die maatregelen. Maar plaats u maar eens in de schoenen van een leerkracht. Die voelt zulke zaken wel in de portefeuille.'Volgens Hedebouw is het loon van een parlementslid, momenteel ongeveer €5.500 netto, een pak te hoog. 'Er komen daar bovendien nog een heleboel mandaten bij. Met dat loon zit je ruim boven het gemiddelde loon van een Vlaming. Politici mogen wel meer verdienen, maar nu is het disproportioneel.' De Croo verdedigt dat hij er nooit een probleem van heeft gemaakt om zijn inkomsten te openbaren. Ook hij vindt dat politiek een roeping moet zijn en niet louter om het geldt mag draaien. Hij waarschuwt wel voor een vorm van fincanieel exhibitionisme, die onder impuls van partijen zoals de PvdA enkel maar tot afgunst zal leiden. Bovendien vreest De Croo dat als de lonen te laag zouden worden, dat de politiek er niet meer in zal slagen om voldoende talenten aan te trekken die degelijk kunnen besturen.Bekijk hier het volledige debat tussen Hedebouw en De Croo: