De Kamer zal Georges Gilkinet (Groen) steunen in de verdediging van zijn grondwettelijke rechten en via hem ook van die van alle leden van de Kamer. Dat heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke donderdag beslist. Het gaat volgens Bracke om een principiële kwestie.

De Belgisch-Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev dagvaardde eerder de Kamer wegens vermeende fouten bij de werking van de onderzoekscommissie Kazachgate, waarin Chodiev centraal staat. Donderdag raakte bekend dat hij ook klacht indient tegen Kamerlid Georges Gilkinet, die deel uitmaakt van de onderzoekscommissie. "Uit een vergelijking van beide dagvaardingen blijkt duidelijk dat ze een gemeenschappelijke doelstelling hebben, met name de Kamer - als geheel respectievelijk via een van haar leden - te intimideren bij het uitoefenen van haar grondwettelijke bevoegdheid", reageert Kamervoorzitter Bracke.

Hij wijst er op dat het niet gebruikelijk is dat de Kamer haar leden in rechte verdedigt bij een aansprakelijkheidsvordering, maar in dit geval gaat het om een "principiële kwestie". "Als voorzitter van de Kamer kan ik in deze niet anders dan opkomen voor de grondwettelijke autonomie van het parlement. Ik heb dan ook besloten dat de Kamer de heer Gilkinet zal steunen in de verdediging van zijn grondwettelijke rechten en via hem ook van die van alle leden van de Kamer".

De Kamer zal Georges Gilkinet (Groen) steunen in de verdediging van zijn grondwettelijke rechten en via hem ook van die van alle leden van de Kamer. Dat heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke donderdag beslist. Het gaat volgens Bracke om een principiële kwestie. De Belgisch-Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev dagvaardde eerder de Kamer wegens vermeende fouten bij de werking van de onderzoekscommissie Kazachgate, waarin Chodiev centraal staat. Donderdag raakte bekend dat hij ook klacht indient tegen Kamerlid Georges Gilkinet, die deel uitmaakt van de onderzoekscommissie. "Uit een vergelijking van beide dagvaardingen blijkt duidelijk dat ze een gemeenschappelijke doelstelling hebben, met name de Kamer - als geheel respectievelijk via een van haar leden - te intimideren bij het uitoefenen van haar grondwettelijke bevoegdheid", reageert Kamervoorzitter Bracke. Hij wijst er op dat het niet gebruikelijk is dat de Kamer haar leden in rechte verdedigt bij een aansprakelijkheidsvordering, maar in dit geval gaat het om een "principiële kwestie". "Als voorzitter van de Kamer kan ik in deze niet anders dan opkomen voor de grondwettelijke autonomie van het parlement. Ik heb dan ook besloten dat de Kamer de heer Gilkinet zal steunen in de verdediging van zijn grondwettelijke rechten en via hem ook van die van alle leden van de Kamer".